IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите в Япония ще се отразят на световната икономика

Политиката на Шиндзо Абе се оприличава на действията на камикадзе, като е малко вероятно да промени икономическата траектория на страната

13:20 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Усилията, които японският премиер Шиндзо Абе полага, за да съживи иначе умиращата икономика отекват и извън пределите на Япония, пише сайтът Market Watch. Възстановяването на страната ще подобри състоянието и на световната икономика. Това ще увеличи вноса на Япония и тя ще продължи да бъде и източник на капитали за останалия свят.

Един неуспех обаче ще има тежки последици. Ако икономическият растеж не се възстанови, това, в комбинация от търговски и бюджетен дефицит, за които ще трябва допълнително финансиране, със сигурност ще се отрази зле на световната икономика. До края на 2015 г. салдото по текущата сметка на Япония може да стане отрицателно.

Япония постепенно ще спре инвестициите си зад океана, ще започне да продава чуждестранни активи и ще оттегли капиталите си. Продажбите ще се отразят на цените на широк спектър от активи и лихвените проценти. Тези колебания пък ще направят финансовите пазари още по-нестабилни.

В същото време агресивната парична политика на Японската централна банка, в комбинация с обезценяване на йената, може да доведе до огромни отливи на капитали от Япония. Търсейки доходност и начини да запазят своята покупателна способност, японските инвеститори може да се преориентират към чуждестранните пазари. Неминуемо и ефектите от това ще бъдат дестабилизиращи.

През 90-те години имаше балон в японската икономика. Увеличените покупки на облигации от страна на Японската централна банка тогава доведоха до огромни изтичания на капитали. Това пък увеличи дълговото бреме в цяла Азия. Това бе и един от факторите, предизвикал Азиатската криза през 1997-1998 г.

Сега отново съшествува риск същият сценарий да се повтори.

Обезценяването на йената спрямо други азиатски валути като китайския юан и южнокорейския вон, например, подобриха конкурентоспособността на японския износ. Но пострадалите държави сега са принудени да абсорбират шоковете от опитите на японския премиер да съживи икономиката, като възнамерява да намали износа.

Това налага страните да наложат репресивни мерки. Конкурентоспособността на Китай, Южна Корея и Тайван отслабва. Поради тази причина валутните пазари също ще намалят очакванията си спрямо техните валути. Ако те наложат рестрикции спрямо Япония, това със сигурност ще намали износа на страната.

В стремежа си да ограничат последиците от експанзивната парична политика на Япония, засегнатите страни могат да понижат валутните си курсове. Това ще увеличи кредитната активност, но и рискът от последваща дългова криза.

За Япония от значение са национализмът и патриотизмът, които са двигателите на икономическата програма на премиера Шиндзо Абе. Абе е потомък на политическа династия. Баща му и дядо му са били политици. Ето защо икономическата му програма има много общо с историята. Свещената цел на Япония е да бъде номер едно в света. Затова Япония се включва и във Втората световна война – за да защити гордостта си.

Инициативите, които премиерът Абе поема сега и счита, че ще подобрят слабата икономика, са част от процеса по възстановяване на позициите на японската нация и подобряване на сигурността. Политиката му странно защо напомня на един стар лозунг - „Богата държава, силна армия.“

Икономическата програма на премиера включва промени в Конституцията, с които цели да промени досегашния й западен модел. Той обяви, че ще увеличи разходите за отбрана. Целта на Абе е да напомни за имперската идилия, основана на военната и икономическата мощ на страната. Сегашният териториален спор с Китай е част от този голям разказ.

Каква е цената на този патриотизъм?

Тази широка икономическа програма обаче усложнява още повече проблемите на Япония. Заради спора с Китай рязко спадна износа. Това се отрази негативно на японските инвестиции и трайни интереси в Китай. Възроденият японски национализъм създава безпокойство у много азиатски страни, които още помнят жестоките войни с Япония.

Програмата на Шиндзо Абе поражда нов тип японски национализъм – също като камикадзетата по време на Втората световна война, когато това е бил един отчаян ход на страната да опита да обърне курса на войната. Сегашната политика на Шиндзо Абе може да се оприличи на действията на камикадзетата. Малко вероятно е и сега това да промени траекторията на японската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още