IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода е по-голям оптимист за японската икономика

Тя е на път към стабилно възстановяване с признаци за повишаване на инфлацията, смята управителят на централната банка

12:02 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Курода е по-голям оптимист за японската икономика

Управителят на японската централна банка Харухико Курода обяви известен успех за агресивните монетарни стимули на финансовата институция, заявявайки, че икономиката е на път към стабилно възстановяване с признаци за повишаване на инфлационните очаквания, съобщи Ройтерс.

На тримесечното заседание с мениджърите на регионалните клонове на банката Курода повтори ангажимента на институцията за продължаване на свръхразхлабената монетарна политика, докато бъде установена стабилно нейната цел за инфлацията от 2%.

„Японската икономика неотклонно върви към възстановяване, откакто предприехме нашето качествено и количествено монетарно разхлабване през април“, каза той. „Наблюдаваме ефекта от нашите политики като например индикаторите, предполагащи ръст на инфлационните очаквания“, добави управителят на централната банка.

В тримесечния доклад, публикуван след заседанието, финансовата институция коригира в посока към повишение оценката си за 8 от 9-те японски области, което според Ройтерс е признак, че положителните ефекти от политиката за връщане към инфлация на премиера Шиндзо Абе се разширяват.

За пръв път от близо 4 години централната банка повишава оценката си за 8 или повече области през две последователни тримесечия. Представители на институцията са все по-убедени, че икономиката е на път да изпълни предвижданията ѝ за умерено възстановяване около средата на годината.

На заседанието за монетарната политика през следващата седмица се очаква банката да запази основната си лихва и да повиши прогнозата си за икономиката, са заявили източници, запознати с идеите на представителите на финансовата институция. Като основания за това могат да послужат увеличаващите се признаци, че слабата йена и насочената към инфлация политика на правителството подкрепят износа и частното потребление.

В тримесечния доклад 6 от 9 -те японски области са коригирали в посока на повишение оценката си за разходите на домакинствата и нивата на доходите. Някои от областите са посочили, че потребителите харчат повече за луксозни часовници и автомобили, както и за пътешествия и вечери.

Но Шигеки Кушида, който оглавява клона в Осака, наблюдаващ западната японска област Кинки, отбелязва, че домакинствата със средни доходи все още не са увеличили търсенето, тъй като не са убедени, че икономическото възстановяване ще доведе до по-високи доходи.

Макар че компаниите от областта, където е базирана например Panasonic Corp, се радват на облагите от слабата йена и силния износ, те са загрижени за перспективата, особено на фона на забавящото се търсене от Китай, подчерта Кушида. „Износът се увеличава, но е трудно да се очаква рязък ръст“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още