IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка остави монетарната си политика без промяна

Срокът на действие на програмата за кредитиране на банките при свръхниски лихви обаче бе удължен и след 20 юни

11:09 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Японската централна банка остави монетарната си политика без промяна

Японската централна банка запази нивото на изкупуване на активи и останалите елементи на монетарната си политика, като изразните средства, които използва за описване на икономическото състояние, звучат по-оптимистично, отколкото досега, съобщи MarketWatch.

Липсата на нови действия на разхлабване на монетарната политика бе до голяма степен очаквано, а някои участници на пазара се надяваха, че централната банка ще удължи срока на действие на свръхниските си лихви по заемите за банките.

От финансовата институция потвърдиха, че и след 20 юни ще продължат да отпускат заеми при ниски лихви на 70 големи и регионални банки в рамките на програмата на стойност 3,152 трлн. йени (над 32 млрд. долара), одобрена от предишния управител на ЯЦБ Масааки Ширакава, посочва Bloomberg.

Ежемесечните покупки на държавни облигации се запазват за неопределено време на ниво от 6-7 трлн. йени (61,1-69,5 млрд. долара), съобщи ИТАР-ТАСС. Финансовата институция си е поставила за цел инфлация от 2%, която се надява да постигне в рамките на 2 години.

Тя обаче няма да предприема нови мерки за борба с притеснителния ръст на доходността по държавните облигации, регистриран напоследък, който заплашва да дестабилизира огромния държавен дълг, надхвърлящ повече от 2 пъти обема на брутния вътрешен продукт на страната.

Доходността по базовите 10-годишни държавни облигации е критерий за определянето на лихвите по дългосрочните кредити и по-конкретно – за заемите на компаниите и ипотеките. Ръстът при този показател подкопава усилията на правителството за увеличаване на икономическата активност.

Доходността по 10-годишните облигации днес нарасна с 3 базисни пункта до 0,865% годишно, като през април надхвърляше 1%.

От централната банка смятат, че „японската икономика се съвзема“ и че „износът е започнал да се разширява“, докато след предишното си заседание на 22 май бяха посочили, че икономиката „започна да се съвзема“ и че „износът престана да се свива“, подчертават от MarketWatch. Дори тази скромна промяна обаче отбелязва 6-ти пореден месец, в който банката подобрява оценката си за икономиката.

От финансовата институция отбелязаха също, че „някои индикатори предполагат ръст на инфлационните очаквания“ и че промяната при потребителските цени „вероятно постепенно ще премине на положителна територия“.

Банката обаче запазва и изразните средства за рисковете пред икономическите перспективи, обявявайки, че се запазва „висока степен на несигурност по отношение на японската икономика“.

След публикуването на информацията йената поскъпна рязко до 97,94 йени за долар от 98,69 йени за долар, а борсовите индекси потънаха. В следващия час обаче американската валута възстанови част от загубите до 98,33 йени за долар.

Данните бяха публикувани по време на обедната почивка на Tokyo Stock Exchange и Nikkei 225 изтри 1,45% при подновяването на работата, докато преди това се движеше с минимални отклонения от нивото на затваряне вчера. Впоследствие индексът също заличи част от загубите, довеждайки ги до едва 0,6%.

„Пазарът бе разочарован от факта, че няма промяна в политиката и предполагам, че решението е било единодушно, пише стратегът в Kim Eng Securities Андрю Съливан. Той добави, че страхът, „че Япония ще разочарова отново“, може да осигури възможности за покупка на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още