IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко са важни предстоящите избори в Япония?

Спечелването на мнозинство в горната камара е важно за управляващата коалиция, поради невъзможността "Aбеномиката" да бъде приложена в пълния ѝ размер

08:45 | 20.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският министър-председател се радва на сериозна популярност сред населението.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският министър-председател се радва на сериозна популярност сред населението. Снимка: Ройтерс

Ако водената от Шиндзо Абе управляваща коалиция спечели изборите за горната камара в парламента в неделя, каквито са и прогнозите, пътят пред японския министър-председател да осъществи радикалната си икономическа програма ще бъде отворен. Единственият въпрос е, сега ли моментът?

Проучванията на общественото мнение в страната на изгряващото слънце сочат ясна подкрепа за Либерално-демократическата партия на Абе и нейния коалиционен партньор "Комейто". Повечето анкетирани смятат, че именно сегашните управляващи ще сложат край на дългата парламентарната криза, обхванала островната страна.

Дори и с мнозинство в двете камари на парламента обаче, съществуват съмненията как правителството на Абе ще осъществи болезнените реформи, необходими за съживяване на дългосрочния икономически растеж. Множество критици на премиера също така твърдят, че една солидна победа на предстоящите избори може да направи Шиндзо Абе твърде самодоволен.

Едно нещо е ясно – от изборите в неделя нататък започва истинският тест за водените в последните месеци икономически политики, известни като "Aбеномика", пише в свои анализ MarketWatch.

Непосредствено след като зае министър-председателския пост през декември 2012 г., Шиндзо Абе обеща обрат в икономическото развитие на Япония. Въпреки че страната все още е третата по сила икономика в света, националното стопанство продължава да е обхванато от възпираща развитието многогодишна дефлация.

Предприетите моментално от Абе и екипа му мерки за агресивна монетарна политика и повишаване на фискалните разходи успяха да генерират известно подобрение на японската икономика, подхранвайки оптимизъм за бъдещето. Популярността на премиера Абе се засили неимоверно, което и е основната причина управляващата коалиция да е сочена за абсолютен фаворит на предстоящите в неделя избори.

Спечелването на мнозинство в горната камара е важно за управляващата коалиция, тъй като невъзможността "Aбеномиката" да бъде приложена в пълния ѝ размер поставя Япония в задънената улица. Половината от 242-мата депутати в горната камара на японския парламент се избират от народа на всеки три години. Предварителните социологически проучвания показват, че управляващата коалиция вероятно ще спечели повече от 70 от тях.

"Сложната ситуация, при която опозицията контролира горната камара, вероятно ще бъде разрешена след изборите. Прилагането на политиките ще бъде по-лесно, отколкото бе в рамките на предишните правителствени администрации", каза Кенджи Абе, стратег в Citigroup Global Markets.

"Очаква се дерегулацията на някои сектори, като например селското стопанство, да има положително въздействие върху пазарите", добави още той.

"Хората наистина не вярват в Япония, но това, което движи популярността на Абе е, че той признава колко отчаяно е положението", заяви от своя страна през изминалата седмица Рон Нейпиър, директор на аналитичната компания Napier Investment Advisors.

"Японската икономика е давещ се в река плувец, на когото Абе казва: "Ще ти хвърля спасителен пояс, моля достигни до него", метафорично описа ситуацията експертът.

"Стратегията на Абе е проста – йената да достигне до ниво от 110-120 спрямо долара. По този начин японските корпорации ще могат по-спокойно да инвестират в Япония и създават работни места", отбеляза още Нейпиър.

Японската валута се търгуваше с леко изменение спрямо щатския долар. В следобедната петъчна търговия двойката USD/JPY се намираше на червена територия, отбелязвайки минимален дневен спад от 0,02 на сто до 100,40 йени за долар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още