IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония одобри мерките в подкрепа на растежа

Не е изненадващо, че не бяха очертани мащабни стъпки, важното е, че правителството работи и напредва с реформите, коментира икономист

13:22 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония одобри мерките в подкрепа на растежа

Японското правителство одобри пакета от мерки в подкрепа на растежа, които засега не успяха да впечатлят пазарите, и накараха премиера Шиндзо Абе да обещае още мерки след изборите за горна камара на парламента следващия месец, съобщава Ройтерс.

Стратегията за растеж е част от плана на Абе за икономическо възстановяване, който включва ултра експанзионистична монетарна политика и мащабни фискални разходи. Планът бе представян на части през изминалите месеци, но бе приет равнодушно от инвеститори и анализатори.

Предложените мерки за растеж включват създаването на специални икономически зони, стимули за подкрепа на частните инвестиции и участие на жените в работната сила, както и дерегулация в някои сектори.

Разочарованието от липсата на стъпки като намаления на корпоративния данък и либерализация на трудовия пазар и аграрния сектор обаче задълбочиха спадовете на японската борса, която завърши седмицата на отрицателна територия, въпреки, че днес пое глътка въздух.

В отговор правителството включи и предложение за данъчни облекчения за компаниите, които инвестират в ново оборудване и съоръжения.

„Стратегията за растеж, обявена днес, ще бъде отправната точка. Ще осигуря политическа стабилност и през есента ще въведа втори кръг от стратегията“, заяви премиерът Абе.

„Не е изненадващо, че правителството не успя да очертае мащабни мерки в стратегията на този етап. Би било трудно да се облекчат регулациите в кратък срок, тъй като противниците на реформите трябва да бъдат убедени. Важното е, че правителството продължава да изпраща сигнали, че работи и напредва с реформите“, коментира Ясуо Ямамото, старши икономисти в Mizuho Research Institute.

Заедно с плановете за растеж правителството потърди и фискалните си цели за намаляване наполовина на първичния бюджетен дефицит (без обслужването и финансирането на дълга) до март 2016 г. и завръщане към излишък до март 2021 г.

Представител на правителството е заявил, че конкретните мерки за постигането на тези цели ще бъдат оповестени през август, като могат да включват нови тавани за бюджетните разходи и емисиите облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още