IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода подкрепи повишаването на данъка върху продажбите в Япония

ЯЦБ иска покачване на данъка, тъй като го разглежда като стабилизатор за доходността на дългосрочните ДЦК, коментира икономист

12:17 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Курода подкрепи повишаването на данъка върху продажбите в Япония

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода ce изказа в подкрепа на планираното увеличение на данъка върху продажбите. Покачването на налога провокира разнопосочни мнения, както мнозина анализатори изтъкнаха възможността това да доведе до провал на икономическото възстановяване.

"Повишаване на данъка върху продажбите на два етапа няма да нанесе големи щети върху растежа на японската икономика", заяви Курода в реч, позовавайки се на изготвените от ЯЦБ прогнози за разширяването на БВП на страната. "Ние считаме, че спадовете в чуждите икономики ще бъдат най-големият рисков фактор пред перспективите за икономическата активност и цените", добави още той, цитиран от Bloomberg.

"ЯЦБ иска покачване на данъка върху продажбите, тъй като го разглежда като стабилизатор за доходността на дългосрочните облигации", заяви Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute Со. в Токио. "Курода осъзнава, че неговата мащабна програма за количествени улеснения ще се обезсмисли, ако пазарът изгуби вяра в японските държавни облигации", отбеляза още експертът.

Всяко покачване на опасенията относно устойчивостта на японските задължения ще увеличи натиска върху пазара на държавен дълг. През април Курода стартира безпрецедентна програма за монетарно стимулиране с цел постигане на инфлация, което понижи стойността на фиксираните плащания по облигациите.

Междувременно премиерът Шиндзо Aбe е възложил на правителството си да проучи въздействието данъка върху продажбите в различните на сегменти на националната икономика, по данни на вестник Nikkei. Текущите планове на управляващите включват увеличаване на данъка на два етапа - от 5 до 8 на сто през април следващата година и до 10% през октомври 2015 г. Главният секретар на правителството Йошихиди Суда обяви днес, че решението ще дойде преди започването на есенната сесия на парламента, чието начало предстои да бъде обявено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още