IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли USD/JPY да се задържи над 100?

Множеството неликвидни пазари през летните месеци предизвикаха потапяне на валутната двойка

16:25 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Може ли USD/JPY да се задържи над 100?

Оправдавайки очакванията, водената от премиера Шиндзо Абе Либерално-демократическа партия достигна до комфортна победа в изборите за горната камара в японския парламент. Въпреки това управляващите не успяха да си осигурят необходимото мнозинство, което да доведе до така желаното поевтиняване на йената спрямо щатския долар.

Двойката USD/JPY се смъкна под психологическата граница от 100,00 по време на азиатската търговия, за да се установи на ниво от 99,93 в следобедната сесия в Европа.

Партията на Абе спечели 65 места, а коалиционният партньор "Нова Комейто" добави още 11, което осигури на управляващите контрол върху двете камари на парламента за първи път от 2007 г. насам. Инвеститорите първоначално посрещната новината с ентусиазъм, като USD/JPY започна търговията в понеделник при ниво от 100,80, преди да отстъпи в хода на сесията, пишe Investing.com.

Либерално-демократическата партия се нуждаеше от 72 места, за да достигне необходимото мнозинство в горната камара. Инвеститорите обаче бяха притеснени от факта, че евентуалната широка подкрепа за партията на Шиндзо Абе ще постави страната пред угрозата от радикални реформи, които могат да разклатят пазарите.

Множеството неликвидни пазари през летните месеци предизвикаха потапяне на двойката USD/JPY, която удари дневно дъно от 99,60, преди да намери подкрепа в края на търговията в Азия. Съсредоточаването върху изборите в Япония обаче приключи, така че топката ще бъде прехвърлена обратон към САЩ, като посоката на двойката до края на седмицата най-вероятно ще зависи от данните за щатската икономика.

Днес се очакват официалните правителствени данни за продажбите на съществуващи жилища в САЩ, които се считат за важен индикатор за развитието на икономиката. Късно в сряда пък ще бъде оповестена статистиката за продажбите на нови жилища – също един от водещите индикатори за състоянието националното стопанство.

Очакванията за продажбите съществуващи жилища през юни са за ръст до 5,27 млн. броя спрямо 5,18 млн. година по-рано. Ако резултатът съвпадне с прогнозите на експертите, доларът може да получи тласък, достигайки до ниво от 100,50 йени. Но ако данните не оправдаят очакванията, двойката USD/JPY може да бъде подложена на втора вълна на натиск до ниво под 99,50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още