IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абеномиката може да се нуждае от 10 години да се разгърне

Някои мерки вече бяха въведени и подпомогнаха икономическия растеж

13:45 | 02.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе определи съживяването на икономиката за своя основна цел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе определи съживяването на икономиката за своя основна цел. Снимка: Ройтерс

Агресивните мерки на японското правителство, насочени към съживяване на икономиката, може да се нуждаят от 10 години, за да имат пълен ефект. Познати като Абеномика, те включват облекчаване на монетарната политика, увеличение на стимулите и реформи в ключови сектори.

Японският министър Акира Амари, отговарящ за възстановяването на икономиката, предупреди, че така както биват лесно прилагани, стимулиращите мерки могат да се окажат сложни за изтегляне, цитиран от BBC. Той каза, че е вероятно Японската централна банка да „се поучи от опита“ на американския Федерален резерв, който се очаква да намали основните си стимули в следващите месеци.

„Множество мишени“

Японският министър председател Шиндзо Абе, който дойде на власт през декември миналата година, постави съживяването на икономиката като своя главна цел. Той предприе редица от агресивни мерки, в опит да го постигне. Мерките се основават на познатите като „три направления“ - монетарна политика, фискални стимули и структурни реформи – и целят да осигурят постоянен дългосрочен растеж в третата най-голяма икономика в света.

Първото направление на монетарната политика е насочено към приключване на японската битка с дефлацията, продължаваща близо две десетилетия. Една от първите стъпки, които Абе предприе, беше Японската централна банка да удвои планираната инфлация до 2%. Той дори предложи банката да отпечата „неограничено количество йени“, което да подпомогне достигането на желаната инфлация.

Второто направление подтикна правителството на Абе да обяви планове за увеличение на публичните разходи за инфраструктура и така да бъде подпомогнат икономическият растеж. Амари каза пред BBC, че мерките вече са дали положителен резултат върху Японската икономика.

Проверени данни, пуснати миналия месец, показваха, че японската икономика се е разширила с 0,9% през второто тримесечие в сравнение с предходното. Това съответства на годишен растеж от 3,8%. А междувременно цените на потребителските стоки в Япония бележат ръст вече три поредни месеца.

Амари каза, че третото направление – реформите на ключови сектори – цели да насърчи частните инвестиции в страната, които ще увеличат растежа още повече. Той заяви, че „Абеномиката е насочена към повишаването на всички капиталови инвестиции с 10% през следващите 3 години“ и добави, че това не е трудна за постигане цел. „Може да бъде постигнато за година и половина. Целта е ниско продуктивните фабрики да бъдат заменени с по-продуктивни.“

Той сподели, че правителството има „множество от цели“, от гледна точка на сектори, където иска да повиши инвестициите и „всяка има собствена времева рамка, била тя 3 или 10 години“.

Амари каза, че правителството възнамерява да въведе данъчни облекчения и така да насърчи компаниите да увеличат инвестициите си. „С 10% увеличение на инвестициите, икономическият растеж ще се покачи с 1,3%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още