IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карнит Флуг поема управлението на централната банка на Израел

Очаква се досегашната заместничка на Стенли Фишер да продължи експанзионистичната монетарна политика в подкрепа на износа

18:09 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карнит Флуг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карнит Флуг. Снимка: Архив Ройтерс

За пръв път в историята на Израел управител на централната банка на страната става жена, съобщи ИТАР-ТАСС. На поста вчера бе назначена Карнит Флуг.

„Направи ни впечатление дейността на Флуг на поста заместник-управител на Израелската банка“, се посочва в изявление на канцеларията на премиера на страната Бенямин Нетаняху.

От 1 юли Флуг изпълняваше задълженията на управител на централната банка след оставката на Стенли Фишер, който ръководи институцията в продължение на 8 години. Напускайки поста, Фишер препоръча на Нетаняху за свой наследник именно заместничката си.

Флуг работи в централната банка от 2001 г., като в продължение на 10 години оглавяваше изследователския ѝ отдел. Преди това тя е работила и в Международния валутен фонд и в Inter-American Development Bank.

Приемайки поста, Флуг публикува кратко съобщение, в което отбелязва, че централната банка и израелската икономика са изправени пред значителни предизвикателства, съобщи Ройтерс.

Поскъпването на шекела с около 7% спрямо щатския долар от началото на годината досега вече нанесе удар по израелския износ и през миналия месец комисията за монетарна политика, оглавяване именно от Флуг, изненада пазарите с понижаване на основната лихва с 0,25 процентни пункта до 1%.

Според анализатори ниското ниво на лихвата ограничава пространството за допълнителното ѝ понижаване и предполага, че нови намеси на пазара може да се окажат един от начините да бъде ограничено поскъпването на националната валута.

Амир Еял, председател на борда на директорите на инвестиционната къща Инфинити, заяви, че очаква Флуг да прилага експанзионистична монетарна политика, подкрепяйки износа и заетостта и следвайки курса, започнат от Фишер. Докато бе управител на централната банка, Фишер изкупи милиарди долари, за да помогне за отслабването на шекела.

Но Орен Елдад, главен изпълнителен директор на търговската къща  Atrade, смята, че назначението на Флуг едва ли ще има незабавно отражение върху обменния курс, който е засегнат до голяма степен от световната икономическа обстановка. „Вече ще има отговорен фактор, който може да проведе повече значителни покупки, когато спекулантите се опитат да пробват курса долар-шекел“, каза Елдад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още