IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мохамед Юнус: Микрокредитите развиват предприемаческите възможности

Почти 90% от бедните семейства в Бангладеш имат достъп до микрокредити, заяви Нобеловия лауреат за мир

14:10 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Мохамед Юнус: Микрокредитите развиват предприемаческите възможности

Микрокредитите имаха голямо влияние в Бангладеш, защото чрез тях успяхме да помогнем на всички бедни семейства в страната. Почти 90% от бедните семейства в момента имат достъп до микрокредити – нещо, което никога не се случвало преди. Микрокредитите отвориха възможност тези хора да се превърнат в самонаети, развиха предприемаческите им възможности. Това заяви пред Bloomberg икономистът и носител на Нобелова награда за мир Мохамед Юнус.

"В повечето случаи казваме, че решението на проблема с безработицата е създаване на заетост. Но заетост означава най-вече работа в градска среда, което е важно, но не можете да създадете милиони работни места за хората, които искат работа. За периода, в който все още няма работа, ние създадохме предприемачески възможности. Ние ги накарахме да станат предприемачи. И така се наложи да се намери финансиране", отбеляза икономистът.

"Ние винаги сме държали микрокредитирането да се прави така, че да помага на бедните хора, а не като средство богатите да печелят от това. Така че искахме да не начисляват високи лихви или да се включват други изисквания“, посочи Юнус, който е създател на Grameen Bank.

Повече за проекта на Нобеловия лауреат може да научите от интервюто на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още