IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли китайските акции да засенчат ръста на Nikkei?

Спадът на йената ще продължи да бъде най-силният коз на японските компании, докато юанът е много силен

10:37 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Могат ли китайските акции да засенчат ръста на Nikkei?

След звездната за капиталовия пазар в Япония 2013-та година експертите започват да се надпреварват в залозите си кой ще последва добрия пример на Страната на изгряващото слънце. Погледите са насочени към друг спящ гигант в региона – Китай.

Контрастът между двата пазара през тази година е наистина рязък. Японският Nikkei нарасна с повече от 48 на сто на годишна база към днешна дата в сравнение със спада на Shanghai Composite от 1,4%. Въпреки добрите условия и заявките за реформи анализаторите обаче не изглеждат убедени, че инвеститорите са склонни да променят посоката на паричните си потоци.

"Към момента има един много голям пазар, наречен Topix/Nikkei, от когото ние очакваме повече. Защо трябва да се вглеждаме прекалено много в Китай?", пита лаконично Ален Бокобза, икономист в Societe Generale.

"Курсът на йената ще пропадне допълнително. Това ще изпрати Nikkei още нагоре. Японските акции са много труден конкурент, ако трябва да разглеждаме конкуренцията между тях и тези в Китай в много кратък срок", посочи той пред CNBC.

Societe Generale очаква Nikkei да достигне равнище 17 500 пункта към края на 2014 г. в сравнение със сегашните около 15 400 пункта.

Но докато стойността на йената намалява, което прави експортът по-конкурентоспособен, то "китайската валута е нагоре, нагоре, нагоре", посочи експертът. "Китай губи от конкурентоспособността си, защото юанът е прикрепен към щатския долар", допълни още Бокобза.

"С тенденцията на обезценяване при йената японските корпоративните печалби изглежда ще надхвърлят прогнозите. Акциите в Япония са в относително благоприятна позиция", отбеляза от своя страна Казухиро Мияке, главен стратег за Япония в Daiwa. Той очаква индексът Nikkei да достигне равнище от 16 900 пункта до края на март и от 18 500 пункта до края на 2014 г.

Други експерти залагат за равнището на акциите в Китай. Goldman Sachs очаква възвръщаемост от около 18-19% в континенталната част на Китай и Хонконг през 2014 г.

"Виждаме 2014-та като година на стабилна цикличност, което полага солидни основи за започване на амбициозната програма за структурни реформи. Взаимодействието и балансът между цикличната стабилност и напредъка в реформите ще бъде в основата на добрата възвращаемост през следващите години", посочват анализаторите в съобщение от миналата седмица.

Експертите от Goldman Sachs очакват около 10 на сто растеж на печалбите на местните дружества. Това ще спомогне за задвижване на местния капиталов пазар, но не достатъчно, за да бъдат задминати нивата на растеж в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още