IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея очаква 6,4% ръст на износа през 2014 г.

Експортът се очаква да бъде движен от търсенето на кораби, автомобили и мобилни телефони

15:10 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Южна Корея очаква 6,4% ръст на износа през 2014 г.

Южна Корея очаква износът й през тази година да нарасне с най-висок темп от 2011 г., подкрепен от ръста при мобилните телефони и автомобилите, и въпреки поскъпването на вона спрямо йената, пише Bloomberg.

Експортът от четвъртата най-голяма икономика в Азия се очаква да нарасне с 6,4% през 2014 г. след предполагаем ръст от 2,2% за 2013 г. и отчетен спад от 1,3% през 2013 г., съобщи Министерството на търговията, индустрията и енергетиката.

Samsung отчете рекордни печалби през третото тримесечие заради силното търсене на смартфони от развиващите се икономики, а печалбата на Hyundai нарасна след повишение на продажбите в Китай. 

Риск за южнокорейските износители е възможността от допълнително поскъпване на вона, който се покачи с 22,5% спрямо японската йена през 2013 г.

САЩ и развитите икономики се възстановяват, а Китай ще продължи да расте, които е добре за износа, който ще бъде движен от корабите, мобилните телефони и автомобилите, посочват от търговското министерство на страната, но предупреждават за валутния риск. 

През миналия месец износът от Южна Корея скочи със 7,1% на годишна база, благодарение на подобряващото се търсене от САЩ и Китай и допълнителните 1,5 работни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още