IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийският индекс Sensex 30 отчете нов рекорд след изборите

За пръв път от 25 години страната ще бъде управлявана от една партия, а не от коалиция

12:49 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индийският индекс Sensex 30 отчете нов рекорд след изборите

Основният индекс на фондовата борса в Индия се повиши до нов рекорд днес, след като предварителните резултати от изборите в страната показаха, че победата отива в про-бизнес настроената партия на Нарендра Моди, пише CNN.

Индексът Sensex 30 е изстреля с над 5 на сто в началото на деня, достигайки 25 376 пункта, което е нов исторически връх за показателя. Постепенно обаче настроенията се успокоиха и индексът сви ръста си до около процент и половина. На този фон рупията поскъпва с над 1 на сто, достигайки 11-месечен връх срещу долара.

Изгледите за изборна победа на Моди са в основата на повишението на Sensex от началото на годината. Ръстът на индекса досега е около 16 на сто.

Надеждите на инвеститорите са свързани с обещанията на Моди за реализация на дългоочакваните икономически реформи в Индия. Сред неговите обещания са създаването на работни места, ефективно и прозрачно управление

Предварителните резултати показват, че Моди ще бъде следващият министър-председател на Индия. Очаква се неговата партия да получи повече от 272 места в долната камара на парламента, което ще й осигури мнозинство от над 50% от депутатите.

Това означава, че Моди ще разполага с най-категоричното мнозинство от 1984 година насам, когато Индира Ганди предложи сина си за поста премиер. След 1989 година Индия винаги е била управлявана от коалиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още