IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио: Естествено право на Япония е да се защитава

Премахването на забраната страната да участва в колективни организации за сигурност и отбрана няма да породи конфликти, уверява правителството

11:21 | 19.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Токио: Естествено право на Япония е да се защитава

Япония има естественото право да се защитава, коментира съветник на министър-председателя на страната Шиндзо Абе стъпките на правителството към отдалечаване от пасифистките устои на конституцията.

Консултативният съвет на премиера пусна доклад миналата седмица, в който призовава японското правителство да обърне внимание на сигурността на страната чрез премахването на дългогодишната забрана Япония да участва в колективни органи за сигурност и отбрана (чл.9 от японската конституция), припомня CNBC.

Притесненията идват от това, че националистическите подбуди на Абе и конституционната реформа биха могли да увеличат възможността от въвличането на Япония във война.

„В сегашния свят нито една нация, дори САЩ, не може да се защитава сама и затова трябва да се съюзява с други страни, споделящи еднакви идеи. Това е естествено право на всяка една суверенна държава. По исторически причини единствено Япония е забранила на въоръжените си сили да се намесват в колективни действия“, коментира съветникът на Абе Томохико Танигучи.

„Шиндзо Абе е поел отговорността да увери опасяващите се страни, че работи за мирно развитие на Япония. Страната ни единствена не е произвела нито един изстрел извън своята територия през последните седем години и политиците в страната, включително и премиерът, много държат на тази репутация“, добави той.

Някои анализатори са притеснени, че промяната в отбранителната политика на Япония би могла да повиши напрежението между нея и Китай, след като двете страни спорят за територии в Източнокитайско море, а напоследък Китай увеличава присъствието си в региона. По-рано през месеца Поднебесната империя премести нефтена платформа във води, за които спорят Китай и Виентам и провокира протести в южен Виетнам.

Танигучи коментира, че е трудно да се прогнозира как ще реагира Китай на промяната в японската политика, но вярва, че тя ще доведе до повече сътрудничество и мирна развръзка, вместо да породи конфликт.

„Най-важното нещо за Япония е да има възможност да се защити и това да гарантира, че поведението на останалите страни спрямо нея ще е съобразено с всеобщо признатите норми на международното право“, каза още той.

Танигучи застъпи и темата за Транс-тихоокеанското партньорство – споразумение за свободна търговия между 12 държави, имащо за цел премахването на търговските бариери между тях и увеличаването на световната търговия.

Присъединяването на Япония към споразумението обаче срещна съпротива във вътрешността на страната, тъй като някои сектори се опасяват, че ще бъдат оставени незащитени от чуждата конкуренция.

„Трябва да сме по-оптимистично настроени от преди, защото след продължителна дискусия между Япония и САЩ и двете страни се съгласиха, че преговорите трябва да започнат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
stoyan.vartovski
преди 9 години
Да, и миролюбивата Япония вече разбра, че в съвременния свят силната икономическа мощ може да се поддържа само при наличие на силна военна мощ ... поне това е модела, който САЩ налагат през последните 50 години и който волю или невоилю се следва от всички останали силно развити държави. Само Канада за сега не акцентира върху развитието си на военната си мощ, но като се има впредвид, че южният й съсед САЩ е много силно въоръжен и пазейки себе си пази и Канада, може да се обясни пасивността на канадците ... но това може и да ги подведе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още