IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските мини стимули започват да се разширяват

Увеличените публични разходи ще подпомогнат растежа на БВП на страната с до 1 процентен пункт, изчисляват експерти

12:06 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските мини стимули започват да се разширяват

Китайските мини стимули започват да дават резултати и да се превръщат в него по-голямо, пише Bloomberg.

Мерките на Китайската централната банка, имащи за цел да подкрепят колебливия растеж на икономиката на страната, включващи заеми за домакинствата с ниски доходи, „започват да се превръщат в значителен фактор“, заявиха икономисти от японската финансова холдингова компания Nomura Holdings.

Финансовата институция UBS се присъедини към това определение, коментирайки, че правителството постепенно е укрепило своята програма за мини стимули през последните няколко месеца и централната банка „безшумно е облекчила условията за ликвидност“.

Управляващата Комунистическа партия се опитва да оживи китайската икономика без да повтаря грешките си от 2008 г., когато наля стимули за 586 млрд. долара, които причиниха натрупването на рекордно висок дълг и надуха имотни балони в цялата страна. Министър-председателят на страната Ли Къцян призова местните власти да съдействат за укрепването на разширяването на стимулите в опит да подсигури осъществяването на целта на правителството за икономически растеж от около 7,5%.

Увеличените разходи само в жилищния и железопътния сектори биха увеличили брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,8 процентни пункта, смята Nomura. Главният икономист и стратег в Credit Agricole Дариуш Ковалчук пък изчислява, че количествените стимули на правителството ще добавят 1 процентен пункт към растежа, докато главният икономист за Китай в UBS Тао Уанг вижда допълнителни 0,6%.

Мерките бяха засилени, след като Държавният съвет на Китай очерта стъпки за подпомагане на растежа, включително повишени разходи за ЖП транспорт и данъчни облекчения в началото на април. Финансовото министерство на страната също се обяви за по-интензивни разходи на бюджетни средства, което беше определено като положителен за растежа ход от Bank of America. Най-голямата местна икономика в страната – провинция Гуандун, ще преразпредели 64,7 млрд. юана, за да подпомогне икономическия растеж.

Националната комисия за развитие и реформи на Китайската народна република – главният орган за планиране на икономиката на страната, разработва фонд от поне 100 млрд. юана за транспорт, който да обслужва частни инвестиции, обяви държавното издание Economic Information Daily в четвъртък.

Очаква се втората по големина световна икономика да се разшири със 7,3% през 2014 г., което би бил най-слабият ѝ растеж от 1990 г. насам. Растежът се забави до 7,4% на годишна база през първото тримесечие на годината, спрямо 7,7% през предходните три месеца.

„Със забавянето на икономиката подкрепата на правителството ще се увеличава постепенно, защото в крайна сметка то трябва да осигури долната граница на растежа“, коментира Уанг.

Централната банка на страната, която призова кредиторите да одобряват ипотечните заеми по-бързо, може да продължи своето „насочено облекчаване“, включващо понижаване на изискванията за резервите на някои банки, както и покупки на облигации, според China Securities Journal.

Възможно е обаче да предстоят и по-активни действия. Nomura и Standard Chartered предвиждат намаляване на резервите в цялата страна през следващото тримесечие. „Това е доказателство, че премиерът Ли Къцян е по-отдаден на тези 7,5% отколкото се надяваха хората, които искаха правителството да поддържа по-нисък растеж“, коментира главният икономист в Barclays Чан Дзиен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още