IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните разходи на Китай нараснали до 145 млрд. долара

Оценката е на Пентагона и се базира на цените и обменните курсове от 2013 г.

09:11 | 06.06.14 г. 4
Военните разходи на Китай нараснали до 145 млрд. долара

Военните разходи на Китай са надхвърлили 145 млрд. долара през миналата година след увеличаване на инвестициите в безпилотни самолети, военни кораби, самолети, ракети и кибер оръжия, съобщава американското военно министерство. Равнището е далеч по-високо от официалното обявеното от Пекин, пише CNBC.

Оценката на Пентагона се базира на цените и обменните курсове през 2013 г. Нивото е с 21 на сто над обявените от китайското правителство 119,5 млрд. долара. Новината бе подробно описана в годишния доклад на американското военно министерство пред Конгреса, който представи солидния напредък на китайските отбранителни мощности.

Изследването признава, че изчислението на китайските разходи е трудна задача с оглед на "лошата счетоводна прозрачност и непълния преход от командна икономика".

Реакцията на китайските власти не закъсня. Министерство на отбраната на Поднебесната империя посочи в изявление на своя уебсайт, че е "решително против" доклада на Пентагона.

"Докладът (бел. ред. – на Пентагона) за отбраната и сигурността представя абсурдни критики към нормалната отбрана на Китай, което е напълно погрешно", отбелязаха китайските власти. "Що се касае до подробностите около съдържанието на американския доклад за тази година, ние в момента го оценяваме и ще реагираме допълнително в зависимост от ситуацията", се посочва още в изявлението.

Новината идва в момент, когато напрежението по оста Пекин-Вашингтон е особено засилено. В понеделник правосъдното министерство на САЩ повдигна обвинения срещу петима китайски военни хакери за кражба на търговски тайни посредством кибершпионаж. Основни цели на шпионажа са били шест щатски компании в отраслите на ядрената и слънчевата енергетика и металостроенето, както и Съюза на американските стоманопроизводители.

“Американското правителство няма да толерира действията на никоя държава, която опитва незаконно да саботира американски фирми и да подкопава честната конкуренция на пазара”, коментира тогава министърът на правосъдието Ерик Холдър.

"Китай използва своята способност за подпомагане на разузнаването срещу американската дипломатическа, икономическа и отбранителна индустрии, които подкрепят националната отбранителна програма на САЩ", посочи от своя страна след представянето на доклада американският военен министър Чък Хейгъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
да го духат САЩ....мамата ше им се *** скоро време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
Стоянчо, навлизаме в ера когато САЩ все повече никой няма да ги бръсне за онзи син плод...Схващаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 9 години
САЩ паднали? Кога? Къде? От колко високо? Счупиха ли се? Но най-смисленият отговор е : " Ко, неее!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Kosto
преди 9 години
Ех САЩианци, тежко се пада от високо особено ако си високомерен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още