IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран инвестира 4 млрд. долара в газовото находище "Южен Парс"

Целта е бързото изтегляне на икономиката на страната от рецесията, посочиха иранските власти

13:10 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иран инвестира 4 млрд. долара в газовото находище "Южен Парс"

Иранcкото правителство ще инвестира 4 млрд. долара за развитие и изграждане на газовото находище "Южен Парс", съобщава ИТАР–ТАСС.

Решението е било взето на заседание на кабинета, по време на което е била отбелязана "необходимостта от бързото изтегляне на икономиката на страната от рецесията".

Официалният представител на иранското правителство Бакер Ноубахт заяви в интервю, че за да се постигне тази цел, кабинетът е одобрил бюджет от 4 млрд. долара за развитие на проекта "Южен Парс". Властите ще отделят още толкова за построяването на три нови завода.

Газовото находище "Южен Парс" се намира в Персийския залив, в близост до териториалните води на Иран и Катар. Площта му е около 9 700 кв. км, от които 3 700 кв. км са в ирански води. По-голямата част от него, известна като "Куполът на Севера", е във владение на Катар.

Според различни оценки количеството газ, съдържащо се в него, е повече от 14 трлн. куб. метра, а кондензатът е в размер на около 18 млн. барела, което представлява около 8% от общия размер на световните запаси от летливи въглеводороди.

Проектът условно е разделен на 28 етапа, като отпуснатите от правителството средства са предназначени за крайните етапи.

"Изпълнението на всички етапи от пускането в експлоатация на това гигантско газово поле ще се случи преди края на моя мандат като президент през 2017 г.", посочи на 30 април президентът на Иран Хасан Рухани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още