IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До какво ще доведат количествените улеснения в Китай?

Липсата на яснота в новата политика на централната банка е причина за някои тревоги, смятат експерти

13:01 | 24.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До какво ще доведат количествените улеснения в Китай?

Докато глобалните пазари се опасяват какво точно ще се случи след края на многогодишните количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ, Китай изглежда следва своя собствен ​​път.

Основните спекулации гласят, че Китайската централна банка тихомълком е стартирала своя собствена версия на количествено облекчаване, за да подпомогне китайските акции в постигането на най-големия им месечен ръст от 2012 г. насам през юли.

Защо Китай пое по пътя на САЩ?

Експертите продължават да се опитват да анализират замисъла на новия заем в размер на 1 трлн. юана (162 млрд. долара), отпуснат от централната банка на Китайската банка за развитие. Новата порция кредитно улеснение е насочена към боледуващия имотен сектор. Сред основните цели е притесненията за разширените нива на дълга да останат на заден план.

Британската банка Barclays Capital със сигурност вярва в това, описвайки резкия обрат в настроенията с "царящ оптимизъм". Освен покачващите се цени на акциите, експертите се позоваха и на по-добрите от очакваното данни от индекса на мениджърите по доставките за миналия месец, както и на мини стимулите на властите в Пекин.

Въпреки това липсата на яснота в новата политика на централната банка е причина и за някои тревоги, пише MarketWatch. През миналия уикенд институцията предупреди, че дългът се увеличава бързо и кредитната експанзия е висока. Въпреки това тя посочи, че не се отказва от неконвенционалните парични политики, до които евентуално може да прибегне и за в бъдеще.

Standard Chartered посочи в бележка през миналата седмица, че новият инструментариум на китайските власти представлява технически количествени улеснения. Въпреки това продължава да има малко яснота по въпроса дали вече са направени заеми и какво обезпечение е заложено.

Схемата предлага на Китайската банка за развитие достъп до средства, които да бъдат насочени към градското обновяване и социалните жилища. Според Standard Chartered крайните бенефициенти на новото кредитиране вероятно ще бъдат инвестиционните подразделения на местните правителства.

Изключително важен фактор за развитието в Китай се оказват и последните данни за чуждестранните резерви. През второто тримесечие на 2014 г. те нараснаха едва с 41,9 млрд. долара, което е спад от ръста от 126,8 млрд. долара в периода януари-март въпреки по-големия търговски излишък и стабилните чуждестранни инвестиции.

Още една негативна тенденция бе отчетена през юни. Тогава данните за валутните позиции, публикувани от Китайската централна банка, индикираха за първи спад в последната година.

Експертите от Societe Generale отбелязаха, че свиването е в съответствие с безпокойство на централната банка за колосалния размер на валутния дълг и намеренията за либерализация на валутния курс. Икономистите на банката добавиха, че ако е налице един постоянен спад на намесата във валутните движения, появата на нови инструменти на паричния пазар е неизбежна.

Освен това Китай вече не е страната от миналото. Затворената капиталова система вече е история, а Хонконг е център на световната кери търговия. Поднебесната империя изглежда така, сякаш е все по-близо до преломния момент на либерализацията си, след който страната няма да бъде поставяна повече никога в рамките на развиващия се свят – развитие, което ще постави под натиск Съединените щати и статута им на първата икономическа сила на планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
IvoDim
преди 9 години
Пътя на САЩ се казва глобален Хегемон. Няма значение как е достигнато това състояние.Колкото до заглавието на статията - най вероятно е препечатка нещо американско така че там наистина предизвиква притеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Защо Китай пое по пътя на САЩ?--------------------------Много интересен въпрос. Още по-интересно е защо това предизвиква притеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още