IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет и Грийнбърг предизвикват азиатските застрахователи

Двамата именити инвеститори засилват позициите си на азиатския застрахователен пазар

14:18 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	AIG e най-големият застраховател в Азия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

AIG e най-големият застраховател в Азия. Снимка: Ройтерс

Двама именити инвеститори залагат на Азия – Уорън Бъфет с неговия Berkshire Hathaway и Морис "Ханк" Грийнбърг със Starr Cos. И двамата възнамеряват да се възползват от бързо растящия пазар там, който според тях досега е доста пренебрегван от застрахователите, пише Тhe Wall Street Journal.

През изминалите месеци двамата инвеститори разширяват позициите си на азиатския застрахователен пазар. Браншът е доминиран от местни доставчици, но също така има и чуждестранни компании, като френската застрахователна компания AXA.

89-годишният Грийнбърг, бивш главен изпълнителен директор на американския застраховател American International Group (AIG), осъществи през юли първото чуждестранно придобиване на китайски държавен общ застраховател - Dazhong Insurance. Компанията на 83-годишния Бъфет междувременно наема топ мениджъри, включително и от AIG, за да засили застрахователния бизнес.

„Застрахователният пазар в Азия крие сероиозен потенциал за растеж", казва Сали Им, старши мениджър в кредитния отдел на Moody's Investors Service. „Затова и двамата магнати разширяват присъствието си".

AIG е най-големият застраховател в Азия и продължава да разширява застрахователния си бизнес там. Компанията вече предлага услуги по общо застраховане в страни като Япония, Китай, Южна Корея, Сингапур, Виетнам, Тайланд и Индонезия.

Представени са и други чужди компании, сред които британският застраховател Prudential и германският Allianz. Те продават на азиатските си клиенти застраховки живот и други общи полици.

Според анализаторите обаче именно по отношение на общото застраховане все още много пазарни дупки, които могат да бъдат запълнени - независимо дали става дума за сферата на недвижимите имоти или дори авиацията. Комбинацията от незадоволен пазар, увеличаваща се средна класа и сравнително висок икономически растеж е предизвикала интереса на Бъфет и Грийнбърг, пише WSJ.

В Азия (с изключение на Япония) премиите в областта на застраховките на собственост и срещу злополуки и катастрофи са нараснали през последните десет години до 2012 г. с около 15 на сто, както е видно от данните на Swiss Re. За сравнение - в САЩ растежът е само от 3 процента.

През юли ръководената от Грийнбърг Starr Group осъществи придобиването на китайския застраховател Dazhong Insurance – първото чуждестранно изкупуване на контролиран от държавата застраховател в Китай. По-рано компанията му държеше миноритарен дял в китайския концерн.

Междувременно Berkshire Hathaway на Бъфет нае двама висши мениджъри от азиатското поделение на AIG, както и персонал от други компании, като част от амбициозния си план да насърчи застрахователния си бизнес в региона, пише още вестникът. Сред наетите мениджъри според информирани източници са Марк Брюл, който е ръководил доскоро бизнеса на AIG в Хонконг и Тайван, както и Маркъс Портбъри, мениджър за Азиатско-тихоокеанския регион за бизнеса със застраховки за произшествия. Berkshire вече е представен на азиатския пазар с презастрахователната компания Gen Re. Тя попадна в заглавията на медиите след катастрофалното наводнение в Тайланд през 2011 г. Тогава застрахователните щети бяха оценени на няколко милиарда долара.  

„Хора като Уорън Бъфет имат много добър нюх", казва Джонатан Джао, ръководител на застрахователното подразделение в консултантската компания Ernst&Young. „Има голям потенциал за комерсиалните застрахователи в Азия, който все още не е изчерпан и в тази област местните доставчици могат да бъдат притиснати от международните компании".

Придобиването на Dazhong прикова вниманието на цялата индустрия и маркира експанзията в страната на онзи човек, който някога помогна на AIG да стане най-големият застраховател в света и който заради счетоводен скандал през 2005 г. бе принуден да напусне концерна. Оттогава Грийнбърг създава със своята собствена компания Starr Cos световна мрежа от застрахователни бизнеси.

Грийнбърг веднага даде ново име на китайската си придобивка - Starr Property & Casualty Insurance, и започна реконструкция на компанията. Така например се планира компанията да започне да предлага новите продуктови линии в областта на комерсиалните задължителни застраховки и застраховките срещу злополуки, които ще обхванат всичко - от политически рискове до безопасността на храните.

„Ние ще променяме всичко, което трябва да се промени", заяви той в интервю през март по отношение на планираното още тогава придобиване.

Застрахователят на Грийнбърг има офиси в Хонконг, Япония, Австралия и други части на Азия и исторически връзки с Китай. Придобиването се случи чрез  Starr Indemnity & Liability. Компанията има дълга история, която може да бъде проследена чак до Корнелиус Вандер Стар, който основава Starr & Co през 1919 г. в Шанхай. Стар е и първият западняк в Шанхай, който продава застраховки на китайците.

Империята на Бъфет отдавна е основен играч в застрахователния бизнес  в Съединените щати. В момента той разширява дейността си на глобално ниво. Berkshire Hathaway Specialty Insurance е кандидатствала за лицензи за опериране в Сидни, Хонконг, Сингапур и Европа.

„Както Бъфет, така и Грийнбърг са се доказали. Те са добри корпоративни лидери и от години са в бранша", споделя Арян ван Вийн, анализатор в Credit Suisse. „И двамата имат всички шансове да постигнат успех в Азия". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още