IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея прогнозира икономически растеж от 4% през 2015 г.

Възможността икономиката да изпадне в нова тежка криза е нулева, категоричен е финансовият министър Чой Киунг-хуан

20:45 | 17.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Южна Корея прогнозира икономически растеж от 4% през 2015 г.

Южнокорейският финансов министър Чой Киунг-хуан прогнозира, че националната икономика ще бъде в състояние да се разшири с 4% през следващата година, подкрепена от стимулите на правителството и очакваното глобално възстановяване, пише MarketWatch.

Той отхвърли възможността за финансови сътресения в страната му, дори и Федералният резерв на САЩ (Фед) до повиши лихвените си равнища, което да предизвика отлив на капитали от развиващите се пазари по света.

Южна Корея беше тежко засегната от недостига на ликвидност в чужда валута по време на Азиатската финансова криза през 1997-98 г. и световната финансова криза през 2008 г. Сега обаче страната има много по-солидни буфери, включително порядъчно големи валутни резерви и растящия търговски излишък, срещу нестабилност на пазара, отбеляза Чой.

„С една друма, възможността икономиката ни да изпадне в подобна криза отново е нулева“, заяви той.

Финансовият министър все пак посочи, че Южна Корея след отблизо политиката на Фед и е подготвена за контрамерки в случай на необходимост срещу евентуални пазарни шокове.

Правителството в Сеул поддържа „макропруденциални“ мерки от 2010 г. насам, за да може да се предпази от внезапни отливи на капитали. Такива мерки са налагането на таван върху форуърдните позиции на банките на валутния пазар, облагането с данък на чуждите инвестиции в местни облигации и облагане на чуждестранния дълг на банките.

Икономиката на Южна Корея се разшири с 0,5% на тримесечна база между април и юни, след като отчете ръст от 0,9 на сто през първото тримесечие. Правителството ревизира надолу прогнозата си за растежа през 2014 г. до 3,7% от 3,9% през юли. През 2013 г. икономиката се разрасна с 3,0%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още