IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка порица "мързеливото банкиране"

Банките в страната заемат средства от нея при ниска лихва, а предоставят кредити при значително по-висока

11:17 | 20.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индийската централна банка порица "мързеливото банкиране"

Търговските банки на Индия заемат средства от централната банка при определен от институцията лихвен процент, но след това отпускат тези средства при много по-високи ставки, пише WBP Online.

Само три от 45-те търговски банки в Индия са намалили лихвената база по кредитирането, след като гуверньорът на централната банка Рагурам Раджан изненада пазарите чрез свиване на основния лихвен процент до 7,75% от 8%, както и чрез понижението на съотношението за задължителната ликвидност на търговските банки с 50 базисни пункта до 21,5%.

Според експертите централната банка ще предприеме допълнително свиване на основната ставка с 0,5 до 0,75 процентни пункта през тази година.

Поведението на търговските банки на Индия засяга усилията от страна на централната банка и правителството за насърчаване на бизнес инвестициите. Те разчитат на овърнайт финансиране за техните по-дългосрочни заеми. Репо ставката нарасна до над 26% през февруари при 7,75% на централната банка.

Централната банка заяви, че банките намаляват ефективността на мерките на паричната политика на институцията, както и че по-ниските лихви не се прехвърлят върху търговските и корпоративните кредитополучатели, което Раджан описа като "мързеливо банкиране".

"Те се подиграват с нашата рамка на паричната политика", заяви официален представител на централната банка, цитиран от WBP Online.

Според източници Индийската централна банка ще спре отпускането на допълнителна ликвидност след свиването на задължителното съотношение на депозитите, които банките трябва да държат в държавни облигации, пари или злато.

Институцията може да избере тактика за по стриктно спазване на регулациите, използвана от Китайската централна банка през 2013 г., в опит да спре банките от използването на краткосрочна ликвидност за покриване на своите вложения в рискови продукти.

Централната банка на Китай създаде Механизма за постоянно кредитиране през 2013 г. с цел предоставяне на ликвидност на националните търговски и държавни банки. Схемата първоначално бе ограничена до 10 провинции и градове, като впоследствие се разшири по територията на цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още