IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановянето на Непал от земетресенията ще коства 6,6 млрд. долара

Голяма част от сумата ще отиде за възстановяване на засегнатите от трусовете сгради

17:34 | 13.06.15 г.
Възстановянето на Непал от земетресенията ще коства 6,6 млрд. долара

Властите в Непал оцениха на 6,6 млрд. долара разходите за възстановяване на страната след разрушителните земетресения, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Страната беше разтърсена от няколко мощни труса през април и май и последващи затихващи трусове. Първото земетресение беше с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер беше на 25 април. На 12 май трус със сила 7,3 по Рихтер отново разлюля страната.

Земетресенията са отнели живота на близо 8,7 хил. души. Пострадалите са 18 хил. души.

Основната част от разходите ще бъдат за възстановяване на разрушени сгради. Според разчетите на правителството от земетресенията бяха засегнати 800 хил. сгради в малката планинска държава.

Сред повредените сгради са и редица уникални паметници на културата, вписани в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.Щетите, нанесени на културата и архитектурата на Непал, тепърва ще бъдат оценявани от организацията.

Край Катманду се намират 130 исторически и културни паметника от световно значение. 

По-рано властите в Непал създадоха и Национален фонд за реконструкции и се обърнаха към световната общност да вложат в него 2 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още