IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската инфраструктурна банка ли е решението за бързоразвиващия се континент?

Воденият от Китай мащабен проект се разглежда като съперник на Световната банка и Международния валутен фонд

16:01 | 16.06.15 г.
Азиатската инфраструктурна банка ли е решението за бързоразвиващия се континент?

Способността на Азия да финансира инфраструктурни проекти не успя да върви в крак с бързоразвиващите се нужди на региона, но пазарните участници са оптимистично настроени за Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), която може да даде необходимия тласък.

"Инфраструктурните проекти са бавни, защото не са рентабилни поради високите рискове. Строителните компании също имат ограничена възможност за набиране на средства от капиталовия пазар. Поради тази липса на финансова подкрепа много инфраструктурни проекти все още не могат да продължат", заяви пред CNBC Лу Мун, председател на консултантската компания Surbana Jurong.

Oценяваната на 50 млрд. долара AIIB, която има за цел да подкрепи развитието на инфраструктурата в азиатските страни с ниски и средни доходи, получи ентусиазирана подкрепа от повече от 50 държави.

Въпреки това САЩ и съюзникът им Япония останаха далеч от водения от Пекин икономически проект, който се разглежда като съперник на базираната в САЩ Световна банка, както и на Международния валутен фонд (МВФ) и Азиатската банка за развитие (ADB), които са водени от съответно Европа и Япония.

Според данни на ADB бързоразвиващият се регион ще се нуждае от инвестиции в инфраструктура от около 8,22 млрд. долара през настоящото десетилетие, тъй като мащабът и разнообразието се покачват с оглед на фактори като бързата урбанизация.

Настоящите международни финанси остават недостатъчни, показват статистическите данни на Института за световните ресурси. През финансовата година, която приключва на 2014 г., общите разходи на Световната банка за инфраструктура бяха 24,2 млрд. долара, а общите разходи на ADB във всички сектори – едва 21 млрд. долара.

"Липсва ни много в инфраструктурата, технологиите, а също и при капиталите... Сега очевидно има подем и икономическият растеж е около 5%", каза С.Д. Дармоно, президент на индонезийската компания за строителство на промишлени имоти Jababeka.

"Така че ние се нуждаем от много финансиране от чужбина... Инфраструктурата е нещо много обществено, така че възвръщаемостта е малка и отнема много време", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още