fallback

Световната банка: Финансовата система на Китай се нуждае от основен ремонт

Китай трябва да намали ролята на държавата в икономиката, а реформата трябва да започне "на най-високо ниво"

10:31 | 01.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финансовата система на Китай се нуждае от основен ремонт, за да ce постигне устойчив растеж и Поднебесната империя да успее да пренастрои своята икономика от производството към потреблението и услугите, заявява Световната банка (СБ) в нов доклад за втората най-голяма икономика в света.

Китай се възползва значително от реформите след присъединяването на страната към Световната търговска организация, но сега трябва да рестартира усилията си за справяне с разточителните инвестиции, огромния държавен дълг и слабата регулация на сенчестото банкиране, посочва организацията, цитирана от The Wall Street Journal.

"Без фундаментални реформи сегашната финансова система няма да бъде в състояние да подкрепи каквото и да е съществено преразпределение на кредитите за подпомагане на производствения растеж", отбелязва докладът. "Процесът не е автоматичен. Предизвикателството е трудно".

Според СБ Китай трябва да намали ролята на държавата в икономиката, като реформата трябва да започне "на най-високо ниво". Препоръките са в посока намаляване на интервенциите и засилване на конкуренцията. Пекин също така следва постепенно да намали дела си в търговските банки и да засили ролята на регулаторните органи.

Апетитът на Пекин за реформи се разколеба, след като икономиката се забави през тази година, смятат икономисти. Икономическият растеж бе 7% през първото тримесечие – най-бавният темп на разширение за последните шест години, като очакванията за второто тримесечие са той да бъде още по-слаб. "Там (в Китай – бел. ред.) няма последователност", казва Адам Слейтър, икономист в Oxford Economics. "Властите гасят пожара с каквото имат налично".

СБ посочва, че ролята на китайското правителство във финансовата система и икономиката не насърчава доброто финансово развитие, а по-скоро го "разклаща". Според данните на банката Пекин има 65% собственост в местните търговски банки и фактически контрол над 95% от активите им.

Това прави правителството на Китай най-големият собственик на финансови институции в света, изтъква СБ.

Икономическият растеж се очаква да спадне до 7,1% през 2015 г. и до 6,9% през 2016 г., след като Китай продължава своята политика на балансиране между реформите. Очаква се обаче това да доведе до по-силен растеж в средносрочен план, изтъква докладът.

Някои икономисти твърдят, че правителството не трябва прекалено рязко да намалява ролята във финансовата система. "Пълното отстъпване назад сега няма да работи", каза Марк Уилямс, икономист в Capital Economics. "Всеки смята, че банките трябва да отпускат повече заеми на частни фирми. Но рационално погледнато, кредитирането на държавни компании е по-безопасно предвид техния по-нисък кредитен риск".

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още