fallback

Кървава баня за китайските акции в сряда

Shanghai Composite изтри още 6% от стойността си, като разпродажбите повлякоха и водещите борси в Азия

10:50 | 08.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Притесненията от масовите разпродажби на борсите в Китай и дълговата криза в Гърция изпратиха водещите индекси в Азия дълбоко в червената зона, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite днес се потопи с нови 5,91% до 3 506,78 пункта, след като изтри 30% от стойността си за по-малко от месец и се доближи до най-ниското си ниво от 20 март. Индексите CSI 300 и Shenzhen Compositе докоснаха нови месечни дъна, след като се понижиха със 7,3% и 2,9% съответно.

Хонконгският Hang Seng също записва най-голям спад днес - от 6,5% до 23 326,02 пункта, което е 4-месечно дъно. Японският Nikkei 225 регистрира понижение от 3,14% до 19 737,64 пункта, докосвайки 7-седмично дъно.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI изтри 1,18% от стойността си до 2 016,21 пункта, което е най-ниското му ниво от 16 юни. Австралийският S&P/ASX 200 изгуби 2% от стойността си до 5 469,50 пункта.

Екстремната волатилност на китайските пазари продължава, като анализатори, цитирани от CNBC, посочват, че турбуленциите се отразяват на инвеститорите в региона.

Сряда бе тотална кървава баня на борсите във втората по големина икономика в света, като Shanghai Composite отвори директно със спад от 7 на сто, а регулаторните власти предупредиха за наличието на паника.

Освен това инвеститорите се изплашиха и от намеренията на още компании да спрат търговията със своите акции. Сред тях са листнатите в Хонконг China Jiuhao Health Industry и China Zenith Chemical.

Сред най-губещите се оказаха инвестиционните посредници. Акциите на Haitong Securities поевтиняха с дневния лимит от 10 на сто, след като държавната компания продаде акциите си, листнати на борсата в Хонконг. Друг посредник - Citic Securities, изгуби 7,7% от пазарната си капитализация.

Сините чипове на китайския фондов пазар също изгубиха значителна част от стойността на акциите си дори и на фона на новата правителствена подкрепа и на новините, че инвестиционните посредници, ползващи се с подкрепата на държавата, ще купуват акции на големи финансови и петролни компании.

Книжата на Bank of Communications и на Industrial and Commercial Bank of China поевтиняха с 6% и 4,2%, съответно, докато тези на Bank of China успяха да поскъпнат с 2,2%. Петролните Sinopec и PetroChina изтриха 4,4 и 2,5 на сто, съответно.

Разпродажбите в Китай се пренесоха и в Япония. Компаниите с големи експозиции към Поднебесната империя бяха сред най-губещите. По 5,8% и 4% от пазарната си капитализация изгубиха Komatsu и Hitachi Construction Machinery.

Друг губещ бе Itochu Corp, чиито акции поевтиняха с 9,2 на сто, след като бизнес всекидневникът Nikkei съобщи, че плановете на дружеството да се сдобие с дял в Bosideng International Holdings са били отхвърлени от акционерите на китайската компания.

Цената на книжата на Nissan Motor се потопиха до най-ниското си ниво от 20 февруари, след като поевтиняха с 6,6% в сряда заради новините за нови проблеми с еърбеците, произведени от Takata.

Данните от деня показват, че Япония регистрира осмия си поред излишък по текущата сметка през май, достигайки 1,88 трлн. йени (15,36 млрд. долара).

В Австралия индексът S&P/ASX 200 изгуби всичко спечелено във вторник. Банките и добивните компании повлякоха бенчмаркът.

Сред четирите най-големи банки акциите на National Australia Bank, Australia and New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia поевтиняха с по 2 на сто.

Суровините също поевтиняха на фона на случващото се в Китай. С тях се сринаха и акциите на добивните компании. Пазарната капитализация на Fortescue Metals спадна с 6,2%, за да достигне най-ниското си ниво от януари 2009 г. Цените на акциите на BHP Billiton и Rio Tinto са с по 3% по-ниски.

В Южна Корея акциите на Mirae Asset Life Insurance поевтиняха с 2,2% по време на своя пазарен дебют.

В Малайзия книжата на AirAsia поевтиняха с над 8%, за да се озоват на 5-годишно дъно. Това се случи, след като министърът на транспорт на Индонезия заплаши да спре лиценза на поделението на компанията в неговата страна, ако дружеството не набере нов капитал до края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още