IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена търговия на азиатските борси във вторник

След повишенията си през предишните сесии китайските борси отново поеха в посока надолу

11:12 | 07.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските борси отчетоха най-сериозните загуби в Азия във вторник заради съмненията на инвеститорите относно ефективността на спасителните пазарни мерки, наложени от Пекин през уикенда, съобщава CNBC.

В предишната сесия отрицателният вот на гръцкия референдум в неделя предизвика разпродаване на акциите на всички борси. Неочакваните резултати предизвикаха опасения, че Гърция може да бъде принудена да напусне еврозоната, с което ще наложи още натиск върху европейската икономика и ще се отрази върху стабилността на валутния съюз.

Американските акции завършиха с леки понижения последната си сесия заради опасенията за зараза от кризата с дълга на Гърция. Индексът S&P 500 поведе загубите с понижение от 0,4%, а Dow Jones Industrial Average и технологичният Nasdaq потънаха с по 3%.

Китайският индекс Shanghai Composite отново пое в негативна посока със спад от 1,9% в края на деня, с което изтри печалбите от предишната сесия в резултат на въвеждането на нови мерки за подкрепа от Пекин през уикенда.

Индексът на сините чипове CSI300 също потъна с 2,5%, а по-малкият Shenzhen Composite се срина с 5,6%. Бенчмаркът на Хонконг Hang Seng също пое в посока надолу, понижавайки се с 0,7%.

Японският индекс Nikkei 225 си възвърна повече от половина си загуби от понеделник, за да се възстанови от най-ниските си стойности за последната седмица с ръст от 1,3%.

Акциите на компаниите, ориентирани към износ, като Sony и Panasonic поскъпнаха съответно с 0,9% и 1,2%. Финансовите компании като Sumitomo Mitsui Financial Group завториха с ръст от 0,8%.

Междувременно японските търговци на дребно започнаха през тази седмица сезона на корпоративните си отчети, в резултат на което акциите на Seven & i Holdings поскъпнаха с 2,4%. Цената на акциите на Fast Retailing също се вдигна с 2,6%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 излезе на зелено с ръст от 1,9%, прекъсвайки серията от загуби в две последователни сесии, след като централната банка обяви, че запазва лихвените проценти непроменени.

Австралийският долар завърши деня на ниво от 0,7487 долара в сравнение с 0,7471 долара преди обявлението на централната банка.

Минните и банковите компании бяха сред лидерите на пазара, като цените на акциите на Fortescue Metals и Rio Tinto се вдигнаха съответно с 4,1% и 1,1%. Westpac поведе пред останалите банкови институции със скок на акциите от 3,9%.

Производителите на енергия се търгуваха основно на зелено, след като цените на петрола на азиатските борси се стабилизираха. Акциите на Woodside Petroleum поскъпнаха с 1,5%, а тези на Santosс 0,5%.

Въпреки повишенията си в началото на сесията южнокорейският индекс Kospi завърши деня със спад от 0,7%, достигайки до най-ниските си нива за последните три седмици.

Samsung Electronics беше в светлината на прожекторите, след като отчете оперативна печалба от 6,9 трлн. вона за второто тримесечие, с което не оправда очакванията на анализаторите за 7,2 трлн. долара. Цената на акциите на компания се повиши с 0,8% след кратък спад в началото на деня.

Другите сини чипове отчетоха тежки загуби. Акциите на производителя на стоманa Posco и Hyundai Motor поевтиняха съответно с 0,7% и 1,1%.

Междувременно американският активистки фонд Elliott заяви във вторник, че планира да обжалва решението на южнокорейския съд по искането му за блокиране на продажбата на акциите на Samsung C&T. Цената на акциите на Samsung C&T се вдигна с 2,4% след новината.

Още пазарни новини от Азия можете да гледате във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още