IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай облекчи правилата за търговия със заемни средства, за да стимулира борсата

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа прие промени, касаещи обезпеченията при маржин заеми, таксите и комисионите

10:25 | 02.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Китай облекчи правилата за търговия със заемни средства, за да стимулира борсата

Китайският орган, регулиращ търговията с ценни книжа, предприе мерки за туширане на негативното напрежение на фондовия пазар в страната, като облекчи правилата за обезпечения по маржин заемите в опит да не допусне цените на акциите да попаднат в порочен кръг и да предотврати принудителните продажби, пише Financial Times.

Маржин финансирането бе основен двигател за ралито, което изведе китайския фондов пазар на 7-годишен връх на 12 юни, но оттогава пазарът изтри над 20% от стойността си отчасти заради опасенията от налагане на ограниченията за търговията със заемни средства.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (China Securities Regulatory Commission – CSRC) реши, че инвестиционните посредници са свободни да определят свои собствени правила относно искането за предоставяне на повече обезпечения от клиентите, когато цените на акциите, закупени със заемни средства, спаднат.

Предходните правила изискваха от клиентите да добавят активи по сметките си, когато съотношението на обезпеченията падне под 130%. Ако не го направят, те трябва да закрият позициите си.

Данните на борсата показват, че след като на 18 юни обемът на маржин заемите в обращение скочи до рекордните 2,27 трлн. юана (366 млрд. долара) от 401 млрд. юана преди година, размерът им се е понижил с 236 млрд. юана.

В допълнение към облекчението спрямо изискванията за обезпеченията новите правила позволяват маржин заемите да бъдат удължавани с повече от предишния 6-месечен лимит. Отпада и изискването клиентите, които търгуват на маржин, да разполагат със средства по сметките си, равностойни на поне 500 хил. юана.

Първоначално CSRС предложи промените на 12 юни и постави едномесечен срок за обществено обсъждане. Но в становището си, публикувано на 1 юли, регулаторът посочва, че тъй като „ситуацията е специфична“, правилата ще влязат в сила незабавно.

В сряда борсите в Шанхай и Шънджън намалиха комисионите за сделки с акции с 30% от 0,0696% до 0,0487%. Държавната клирингова къща също намали таксата за прехвърляне с около една трета.

Обикновено Министерството на финансите и фондовите борси използваха такси и комисиони, за да влияят на пазара – било то за да стимулират търговията или за да охладят подема. Редица анализатори очакват финансовото министерство да намали гербовия налог, който важи и при сделки с акции.

Като още един стимул за пазара регулаторът издаде правила, увеличаващи финансовите опции за инвестиционните посредници. Пилотен проект, който позволява на 20 от най-големите посредници да продават облигации на фондовата борса, ще бъде разширен из цялата индустрия.

Освен това на инвестиционните посредници се разрешава да секюритизират своите маржин заеми, което ще увеличи способността им да увеличат възможностите за маржин кредитиране, без да натоварват своите счетоводни баланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още