IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кървава баня за китайските акции в сряда

Shanghai Composite изтри още 6% от стойността си, като разпродажбите повлякоха и водещите борси в Азия

10:50 | 08.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Притесненията от масовите разпродажби на борсите в Китай и дълговата криза в Гърция изпратиха водещите индекси в Азия дълбоко в червената зона, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite днес се потопи с нови 5,91% до 3 506,78 пункта, след като изтри 30% от стойността си за по-малко от месец и се доближи до най-ниското си ниво от 20 март. Индексите CSI 300 и Shenzhen Compositе докоснаха нови месечни дъна, след като се понижиха със 7,3% и 2,9% съответно.

Хонконгският Hang Seng също записва най-голям спад днес - от 6,5% до 23 326,02 пункта, което е 4-месечно дъно. Японският Nikkei 225 регистрира понижение от 3,14% до 19 737,64 пункта, докосвайки 7-седмично дъно.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI изтри 1,18% от стойността си до 2 016,21 пункта, което е най-ниското му ниво от 16 юни. Австралийският S&P/ASX 200 изгуби 2% от стойността си до 5 469,50 пункта.

Екстремната волатилност на китайските пазари продължава, като анализатори, цитирани от CNBC, посочват, че турбуленциите се отразяват на инвеститорите в региона.

Сряда бе тотална кървава баня на борсите във втората по големина икономика в света, като Shanghai Composite отвори директно със спад от 7 на сто, а регулаторните власти предупредиха за наличието на паника.

Освен това инвеститорите се изплашиха и от намеренията на още компании да спрат търговията със своите акции. Сред тях са листнатите в Хонконг China Jiuhao Health Industry и China Zenith Chemical.

Сред най-губещите се оказаха инвестиционните посредници. Акциите на Haitong Securities поевтиняха с дневния лимит от 10 на сто, след като държавната компания продаде акциите си, листнати на борсата в Хонконг. Друг посредник - Citic Securities, изгуби 7,7% от пазарната си капитализация.

Сините чипове на китайския фондов пазар също изгубиха значителна част от стойността на акциите си дори и на фона на новата правителствена подкрепа и на новините, че инвестиционните посредници, ползващи се с подкрепата на държавата, ще купуват акции на големи финансови и петролни компании.

Книжата на Bank of Communications и на Industrial and Commercial Bank of China поевтиняха с 6% и 4,2%, съответно, докато тези на Bank of China успяха да поскъпнат с 2,2%. Петролните Sinopec и PetroChina изтриха 4,4 и 2,5 на сто, съответно.

Разпродажбите в Китай се пренесоха и в Япония. Компаниите с големи експозиции към Поднебесната империя бяха сред най-губещите. По 5,8% и 4% от пазарната си капитализация изгубиха Komatsu и Hitachi Construction Machinery.

Друг губещ бе Itochu Corp, чиито акции поевтиняха с 9,2 на сто, след като бизнес всекидневникът Nikkei съобщи, че плановете на дружеството да се сдобие с дял в Bosideng International Holdings са били отхвърлени от акционерите на китайската компания.

Цената на книжата на Nissan Motor се потопиха до най-ниското си ниво от 20 февруари, след като поевтиняха с 6,6% в сряда заради новините за нови проблеми с еърбеците, произведени от Takata.

Данните от деня показват, че Япония регистрира осмия си поред излишък по текущата сметка през май, достигайки 1,88 трлн. йени (15,36 млрд. долара).

В Австралия индексът S&P/ASX 200 изгуби всичко спечелено във вторник. Банките и добивните компании повлякоха бенчмаркът.

Сред четирите най-големи банки акциите на National Australia Bank, Australia and New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia поевтиняха с по 2 на сто.

Суровините също поевтиняха на фона на случващото се в Китай. С тях се сринаха и акциите на добивните компании. Пазарната капитализация на Fortescue Metals спадна с 6,2%, за да достигне най-ниското си ниво от януари 2009 г. Цените на акциите на BHP Billiton и Rio Tinto са с по 3% по-ниски.

В Южна Корея акциите на Mirae Asset Life Insurance поевтиняха с 2,2% по време на своя пазарен дебют.

В Малайзия книжата на AirAsia поевтиняха с над 8%, за да се озоват на 5-годишно дъно. Това се случи, след като министърът на транспорт на Индонезия заплаши да спре лиценза на поделението на компанията в неговата страна, ако дружеството не набере нов капитал до края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
И какво толкова се кефиш,днес Китай утре САЩ и Европа,всеки по реда си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Извинявай ти средно имаш ли /УНСС не се брои на средно/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
meto76
преди 8 години
Китайските проблеми не идват нито от Европа, нито от САЩ. Американската икономика расте, европейската също се възстановява, но китайската се срива.Задава се края на комунистически режим.Гладните бунтове на милионите мизерници се задават с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Имаше хора, които твърдяха за настъпването на срив на китайската борса, като се обосноваха с обективни данни.В желанието си Китай да компенсира кризата в САЩ от 2009 и спад на износа, стимулира вътрешното търсене със свръх кредитиране. След 5 години е видно, че акциите са напомпани до пръсване, а кредитите не са вложени по най-добрият начин.Сега разбирам защо Китай отказа да финансира маса проекти, включително и Силата на сибир, а се затрая и за гръцкото пристанище на Пирея.За Китай идва голяма корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
кат гледаш котировките ще си кажеш 4е ще се блъскаме с друга планета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още