IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските стоманопроизводители намаляват цените

Пониженото търсене в страната принуди много производители да изнасят рекордни количества в чужбина

09:48 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Китайските стоманопроизводители намаляват цените

В отговор на девалвацията на националната валута китайските производители на стомана са започнали да понижават експортните си цени, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Някои малки китайски компании са намалили цената за арматурната стомана с по пет до десет долара за тон, отбелязва информационната агенция. 

Частна компания от Тъншън – град, известен с металургията си, заявява, че е намалила цената на заготовките си (полуготови продукти от стомана) с 5 долара до 295 долара  за тон с доставка франко склад. Друг мениджър на контролирана от държавата компания също коментира, че няма друг избор, освен да намали цените. 

„Обезценката на юана ще направи по-конкурентоспособен износа ни ... нямаме друг избор, освен да помислим за намаляване на цените, след като чуждестранните купувачи са наясно, че Пекин обезценява юана", казва той.

Китайската металургия и стоманодобив са най-големите в света. Пониженото търсене в страната обаче принуди много производители да изнасят рекордни количества в чужбина. Някои производители реализират и загуби заради този износ.

По-рано през седмицата Централната банка на Китай понижи рязко референтния курс на юана спрямо долара. В следствие на това юанът се срина в сряда до най-ниското си ниво за последните четири години. С обезценяването износът за Китай се оскъпява, докато стоките от Поднебесната империя стават по-конкурентни на световния пазар. 

Обезценяването на юана се случва в момент, в който китайският износ изпитва сериозни затруднения. През юли експортът се сви с 8,3 на сто на годишна база. Ако външната търговия се развива толкова зле и през следващите месеци, в опасност може да се окаже и заложената от властите цел за годишен икономически ръст от 7 на сто. 

Според Лу Донлиян, старши анализатор в China Merchants Bank, централната банка може да предприеме и по-агресивни мерки за стимулиране на растежа, като понижение на основните лихвени проценти. 

Китай е най-големият производител и потребител на стомана в света, като на страната се пада около половината от общото световно производство.

Юанът се обезцени с почти 4% за два дни, тъй като централната банка започна девалвация във вторник, но източници, участващи в процеса на вземане на решения, заявяват, че хора със силни позиции в правителството настояват за по-сериозна намеса.

Китайския износ на стоманени продукти възлиза на 9,73 млн. тона през юли - в близост до рекордните 10,29 милиона тона, отчетени през януари. Износът достигна 62,13 млн. тона за периода януари-юли, почти две трети от рекордните 93,78 милиона тона за цялата 2014 г.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още