fallback

Напрежението между Пхенян и Сеул ескалира

Северна Корея повиши бойната си готовност, а Южна Корея я заплаши с "безпощадно възмездие" при нови провокации

09:43 | 21.08.15 г. 23
Автор - снимка
Създател

Замразеният конфликт между Република Корея и Северна Корея преминава в нов етап. Сериозното влошаване на ситуацията на Корейския полуостров настъпи в четвъртък, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона. 

Първоначално севернокорейската армия е обстрелвала с артилерия позициите на южнокорейските въоръжени сили по западната част на демилитаризираната линия между двете държави, а по-късно Южна Корея е открила ответен огън.

Сеул заплаши Северна Корея с "безпощадно възмездие" в случай на нови провокации, предава Ройтерс. „Сеул ще нанесе безпощадни удари в отговор на всяко нападение от страна на КНДР и отговорността за тези действия ще бъде на Пхенян“, казва се в съобщение на военното министерство на Южна Корея. Ведомството допълва, че е изпратило на севернокорейския генерален щаб телеграма с подобно съдържание, с която е поискало "прекратяване на безразсъдните действия". 

По-рано министърът на националната отбрана ген. Хан Минку заповяда на армията "да дава решителен отпор" на всяка провокация от страна на Севера.

Северна Корея постави вчера 48-часов ултиматум за спиране на пропагандната кампания с високоговорители, разположени в демилитаризираната зона. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е разпоредил привеждане на войската в пълна бойна готовност днес в 17,00 ч. местно време, съобщи агенция Kiodo, която се позовава на Корейската централна телеграфна агенция KCNA.

Всъщност напрежението започна да се нагнетява на още 4 август, когато на юг от демилитаризираната зона, разделяща двете страни, двама южнокорейски военнослужещи са се натъкнали на мина. Сеул предполага, че тя е поставена от войници на КНДР, незаконно проникнали на територията на южната държава.

В отговор за първи път от 11 години правителството на Южна Корея възобнови пропагандната кампания на границата с КНДР, включваща мощни говорители, от които на севернокорейските граждани се разказва за престъпленията на режима на Ким Чен-ун. Миналата неделя армията на КНДР пък съобщи за готовността си да унищожи тези високоговорители.

Република Корея ще продължи излъчванията, независимо от заплахите на Северна Корея, съобщи пред журналисти в петък представител на южнокорейското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Друга сериозна причина за севернокорейското раздразнение са съвместните учения на САЩ и Южна Корея Ulchi Freedom Guardian, които започнаха на 17 август. В маневрите, целта на които е отработването на реакция на военен удар от страна на КНДР, участват 50 хиляди южнокорейски и 30 хиляди американски военни. Пхенян прецени ученията като „репетиция за инвазия“.

В секретариата на ООН с тревога се следи ситуацията на Корейския полуостров след артилерийските престрелки между КНДР и Южна Корея, съобщи пред журналисти Ери Канеко, представителка на канцеларията на генералния секретар на ООН, предава ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още