IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея преминава към своя часова зона

Според Пхенян промяната ще маркира 70-годишнината от освобождението на страната от властта Япония

16:45 | 08.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Прекарвайки близо седем десетилетия за създаване на своя уникална североизточна азиатска история, следващата седмица Северна Корея ще направи още една крачка напред, като създаде своя собствена часова зона, пише Financial Times.

Промяната, която ще маркира 70-годишнината от освобождението на Корея от властта на Япония, ще отмени решението на Токио, датиращо от 1912 г., за изместването на часовниците на колонията с 30 минути напред, за да бъдат в унисон с часовата зона в Токио.

„Злонамерените японски империалисти извършиха толкова непростими престъпления, като това да лишат Корея от нейното стандартно време, докато безмилостно потъпкваха земя с над 5 000-годишна история и култура“, гласи указ на Президиума на Върховното народно събрание, висшият законодателен орган на Северна Корея.

Указът гласи, че страната ще премине на „Пхенянско време“ на 15 август – денят през 1945 г., когато първият лидер Ким Ил Сунг „смазва японските империалисти... и освобождава Корея“.

Консенсусът сред чуждестранните историци е, че Ким е бил доведен в Северна Корея от окупационните съветски войски повече от месец по-късно – нещо, което не намира място в националната история на Пхенян, в която също така се посочва приносът на страната за погрома над Япония в лицето на ядрените атаки на САЩ над Хирошима и Нагасаки, чиято 70-та годишнина е през август 2015 г.

Отличителният подход на Пхенян към историята отново бе на показ миналата седмица, когато Северна Корея отбеляза края на Корейската война. Повечето чуждестранни историци са единодушни, че конфликтът започва със севернокорейска атака и завършва в задънена улица, докато Пхенян твърди, че е победил непровокирана инвазия на САЩ.

Анализаторът в Международната кризисна група Даниел Пинкстън определя севернокорейската промяна на часовата зона, като „още един начин, с който да се разграничат, да бъдат различни и независими от другите“. Той посочва и стремежът на Северна Корея да получи изключително признаните като ядрена държава, въпреки че е отрекла Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Промените в часовата зона идват след приемането на Чучхе календара през 1997 г., който брои годините според система, започваща с рождения ден на Ким Ил Сунг през 1912 г.

През 1954 г. Северна Корея връща часовниците с 30 минути назад, но промяната бива отменена седем години по-късно след преврата на военния командир Парк Чунг-хи, който по-късно използва японска финансова подкрепа, за да даде тласък на икономическото развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
САЩа тука що не смени режима на тоя с триъгълната прическа ми са се фанали за Асад и Иран ?!? Да хои да "освободи" С. Корея от диктатора, а тея квит са ненормални само тва и чакат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още