IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разшириха санкциите срещу Северна Корея заради атаката срещу Sony

От американската администрация заявиха, че ще има и още санкции

12:35 | 03.01.15 г. 1
<p>
	Анализатори работят по разследването на атаката срещу Sony. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анализатори работят по разследването на атаката срещу Sony. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама наложи санкции срещу 10 севернокорейски физически лица и три държавни организации в отговор на хакерската атака срещу компютри на Sony Corp., съобщи Bloomberg. Според щатските власти санкционираните лица и организации са играли ключови роли в кибератаките на страната, разпространението на оръжия и други незаконни дейности.

Това са първите официални действия, предприети от САЩ, след като миналия месец Обама заяви, че САЩ ще предприемат действия в отговор на кибератаката срещу киностудиото на Sony „на място, във време и по начин, който ние изберем”. От администрацията заявиха, че ще има и още санкции.

„Приемаме сериозно севернокорейската атака, която имаше за цел да окаже пагубен финансов ефект върху американска компания и да заплаши хора на изкуството и други хора с цел да ограничи правото им на свобода на словото”, коментира прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест в изявление по повод санкциите. „Днешните действия са първият аспект на нашия отговор.”

Влиянието на решението да се блокира достъпът до американски банки и бизнес за определени хора и организации ще бъде ограничено поради факта, че Северна Корея и без това е изолирана до голяма степен от останалата част от света. Санкциите имат за цел да подадат сигнал към други държави, които участват в кибератаки, че атаката срещу Sony е преминала отвъд границите, казва неназован американски държавен служител.

Хакерската атака срещу компютърната система на Sony е различна, защото тя не е просто опит да се наруши трафикът или да се открадне информация, а да се разрушат данни на чуждестранна мрежа, обяснява служителят, пожелал анонимност.

Съгласно предишните санкции срещу страната САЩ вече блокираха сделки с лица и организации, които помагат на Северна Корея да продава и купува оръжия, както и да участва в незаконни дейности като пране на пари или трафик на наркотици.

В списъка с организациите, с които американците нямат право да правят бизнес, по-рано беше включена разузнавателната агенция на Северна Корея. Новите санкции допълват в списъка основния търговец на оръжие в страната Korea Mining Development Trading Corp. и Korea Tangun Trading Corp., която купува стоки и технологии в подкрепа на отбранителния сектор. 10-те физически лица са или държавни служители, или представители на двете корпорации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
http://vbox7.com/play:9d615aa3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още