IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Пхенян и Сеул ескалира

Северна Корея повиши бойната си готовност, а Южна Корея я заплаши с "безпощадно възмездие" при нови провокации

09:43 | 21.08.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Войници на Южна Корея в близост до демилитаризираната зона, която разделя двете държави. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Войници на Южна Корея в близост до демилитаризираната зона, която разделя двете държави. Снимка: архив Ройтерс

Замразеният конфликт между Република Корея и Северна Корея преминава в нов етап. Сериозното влошаване на ситуацията на Корейския полуостров настъпи в четвъртък, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона. 

Първоначално севернокорейската армия е обстрелвала с артилерия позициите на южнокорейските въоръжени сили по западната част на демилитаризираната линия между двете държави, а по-късно Южна Корея е открила ответен огън.

Сеул заплаши Северна Корея с "безпощадно възмездие" в случай на нови провокации, предава Ройтерс. „Сеул ще нанесе безпощадни удари в отговор на всяко нападение от страна на КНДР и отговорността за тези действия ще бъде на Пхенян“, казва се в съобщение на военното министерство на Южна Корея. Ведомството допълва, че е изпратило на севернокорейския генерален щаб телеграма с подобно съдържание, с която е поискало "прекратяване на безразсъдните действия". 

По-рано министърът на националната отбрана ген. Хан Минку заповяда на армията "да дава решителен отпор" на всяка провокация от страна на Севера.

Северна Корея постави вчера 48-часов ултиматум за спиране на пропагандната кампания с високоговорители, разположени в демилитаризираната зона. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е разпоредил привеждане на войската в пълна бойна готовност днес в 17,00 ч. местно време, съобщи агенция Kiodo, която се позовава на Корейската централна телеграфна агенция KCNA.

Всъщност напрежението започна да се нагнетява на още 4 август, когато на юг от демилитаризираната зона, разделяща двете страни, двама южнокорейски военнослужещи са се натъкнали на мина. Сеул предполага, че тя е поставена от войници на КНДР, незаконно проникнали на територията на южната държава.

В отговор за първи път от 11 години правителството на Южна Корея възобнови пропагандната кампания на границата с КНДР, включваща мощни говорители, от които на севернокорейските граждани се разказва за престъпленията на режима на Ким Чен-ун. Миналата неделя армията на КНДР пък съобщи за готовността си да унищожи тези високоговорители.

Република Корея ще продължи излъчванията, независимо от заплахите на Северна Корея, съобщи пред журналисти в петък представител на южнокорейското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Друга сериозна причина за севернокорейското раздразнение са съвместните учения на САЩ и Южна Корея Ulchi Freedom Guardian, които започнаха на 17 август. В маневрите, целта на които е отработването на реакция на военен удар от страна на КНДР, участват 50 хиляди южнокорейски и 30 хиляди американски военни. Пхенян прецени ученията като „репетиция за инвазия“.

В секретариата на ООН с тревога се следи ситуацията на Корейския полуостров след артилерийските престрелки между КНДР и Южна Корея, съобщи пред журналисти Ери Канеко, представителка на канцеларията на генералния секретар на ООН, предава ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

22
rate up comment 10 rate down comment 4
pepince
преди 8 години
Лелеее, нова Корейска война ли ще има, а и долара взе да се спихва, май ша са пукат завалийте. Давайте да гледаме сеир, а и много долари ще трябват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Те САЩа ше се намесят хуу само, че комшиите там нема да са ич ама ич доволни. А комшиите им са именно Русия и Китай и никоя от тях двете няма да допусне до границите и да има "амерски хуманни ракети". По скоро залагам ако стане патаклама да изтикат Американските *** от там... Между другото ето и едно доку за С. Корея, за мене тея са си съвсем нормални нишо им нема10 Days in North Korea https://***.youtube.com/watch?v=5xs--To414I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 8
prectical
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=u2nhmI8ihAQ - Мда много е готино в Севера. Където стъпи ботуша на комунизма само разруха и мизерия. Членовете на политбюро си живеят в разкош, карат коли и се ползват с всякакви облаги, а народа на Сев. Коероя яде дори трева за да оцелее. Айде рубладжии вижте колко е хубаво. Плащам билета и уреждам живота там на всеки от вас който замине и не се върне повече в омразният Запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 11
prectical
преди 8 години
Заминавай към Русия, Китай или Северна Корея. Тук е НАТО. Явно си много тъпо парче да живееш там където плюеш. Нормално нали си продажен ***. Илко илко тъпо русначе ми се струваш че си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 11
prectical
преди 8 години
Ти питал ли си ги кво искат???Знам че от БСП се пишете приятели на Северна Корея. Я се махайте на там и не стойте в омразното НАТО и ЕС. Айде прав ви път при Кима, току виж са ви направили членове на политбюро от прости секретарки и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
prectical
преди 8 години
Ей манолова, ще говоря квото си искам. 89 Ви нае..ме ***. Умните избегаха с милиарди а вие си лаете по форумите за 50 стотинки. Жалък си секретарче, жалък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Сигурно и на електричество нямат право... хаха! Ти кога беше там за последно, та се изказваш така авторитетно! Щот единственото ти доказанелство е или непоклатимото ти вътрешно убеждение, или некоя статия на Ройтерс или Дойче веле. Според тях, и ние в Българи преди 1989 г. сме отглеждали децата си без храна и електричество, предимно за да ти ядем. Ти требва да си от това поколение... странно, как не са те изяли *** и баща ти...? Или хитро си прочел приказката за Хензел и Гретел и така си се спасил, за да ни учиш сега кое как е в Корея....? Щото аз изядох три от моите деца, за да доживея до демокрацията и да си купя първия хладилник! Обаче две деца ми оцеляха и избегаха от мене чак в Америка - сега са добре, ама са ми обещали да ми върнат кинтите, дето съм им дал да стигнат до там... някога... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 8
Илко
преди 8 години
Фантазьор! Няма ли да развиеш едно от тезите, как китайците са бедни и хапват само ориз и т.н? В СНН и БТВ няма да ти покажат С.Корея , как живеят поне съм сигурен , че живеят по-добре от нас , както и половината държави от Африка. Като си мн информиран , виж мин. заплати. Една държава първо се гледа каква армия има , после е всичко останало. Юга със Галакси ли ще спрът Севера или с Хюндай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 7
Людени
преди 8 години
За какви "любителски" снимки става дума .... там (КНДР) хората нямат право на хладилник, домашен .... дори !!Яко цензура и дезинформация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 13
Илко
преди 8 години
Ко има да се сравнява? Едната е независима, другата е колониална територия.... И не ми говори колко е "зле" Северът, щото никой не е ходил да види, най-малкото, на всяка любителска снимка на Пхенян се вижда , че е чисто и няма дупки(нищо , че няма мн коли).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още