IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Пхенян и Сеул ескалира

Северна Корея повиши бойната си готовност, а Южна Корея я заплаши с "безпощадно възмездие" при нови провокации

09:43 | 21.08.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Войници на Южна Корея в близост до демилитаризираната зона, която разделя двете държави. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Войници на Южна Корея в близост до демилитаризираната зона, която разделя двете държави. Снимка: архив Ройтерс

Замразеният конфликт между Република Корея и Северна Корея преминава в нов етап. Сериозното влошаване на ситуацията на Корейския полуостров настъпи в четвъртък, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона. 

Първоначално севернокорейската армия е обстрелвала с артилерия позициите на южнокорейските въоръжени сили по западната част на демилитаризираната линия между двете държави, а по-късно Южна Корея е открила ответен огън.

Сеул заплаши Северна Корея с "безпощадно възмездие" в случай на нови провокации, предава Ройтерс. „Сеул ще нанесе безпощадни удари в отговор на всяко нападение от страна на КНДР и отговорността за тези действия ще бъде на Пхенян“, казва се в съобщение на военното министерство на Южна Корея. Ведомството допълва, че е изпратило на севернокорейския генерален щаб телеграма с подобно съдържание, с която е поискало "прекратяване на безразсъдните действия". 

По-рано министърът на националната отбрана ген. Хан Минку заповяда на армията "да дава решителен отпор" на всяка провокация от страна на Севера.

Северна Корея постави вчера 48-часов ултиматум за спиране на пропагандната кампания с високоговорители, разположени в демилитаризираната зона. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е разпоредил привеждане на войската в пълна бойна готовност днес в 17,00 ч. местно време, съобщи агенция Kiodo, която се позовава на Корейската централна телеграфна агенция KCNA.

Всъщност напрежението започна да се нагнетява на още 4 август, когато на юг от демилитаризираната зона, разделяща двете страни, двама южнокорейски военнослужещи са се натъкнали на мина. Сеул предполага, че тя е поставена от войници на КНДР, незаконно проникнали на територията на южната държава.

В отговор за първи път от 11 години правителството на Южна Корея възобнови пропагандната кампания на границата с КНДР, включваща мощни говорители, от които на севернокорейските граждани се разказва за престъпленията на режима на Ким Чен-ун. Миналата неделя армията на КНДР пък съобщи за готовността си да унищожи тези високоговорители.

Република Корея ще продължи излъчванията, независимо от заплахите на Северна Корея, съобщи пред журналисти в петък представител на южнокорейското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Друга сериозна причина за севернокорейското раздразнение са съвместните учения на САЩ и Южна Корея Ulchi Freedom Guardian, които започнаха на 17 август. В маневрите, целта на които е отработването на реакция на военен удар от страна на КНДР, участват 50 хиляди южнокорейски и 30 хиляди американски военни. Пхенян прецени ученията като „репетиция за инвазия“.

В секретариата на ООН с тревога се следи ситуацията на Корейския полуостров след артилерийските престрелки между КНДР и Южна Корея, съобщи пред журналисти Ери Канеко, представителка на канцеларията на генералния секретар на ООН, предава ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 20
Илко
преди 8 години
Време е Северна Корея да смачка Юга барабар с терористичните им приятели ФАЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 8
Nikola666
преди 8 години
Пазарна икономика и еднопартийно управление не е комунизъм, а фашизъм или нацизъм. Няма значение как са се кръстили, по делата се познават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 8
vankata89
преди 8 години
Сравнете двете кореи и вижте коя е по - зле :D. Мися че е време тоя клоун от Северна Корея да бъде заколен като коледно прасе :D. Жалко за хората живееши в севера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Бе защо не оставите хората на мира ...някой да ти е искал помощ...или искал или не , требе да му се "помогне".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
Щом "Ши*аният комунизъм и ком партята" са проблемът, тогава почвайте първо от Китай! Или като разбирач по Азия още не си чува, че в Китай от почти 90 год. управляват комунисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 16
prectical
преди 8 години
Много е лесно от топлото да говориш. За тва явно си разбирач по всяка тема. Явно си роден с няква робска психика и би робувал на разни феодали,наследници и диктатори. Корейците не са араби. Не отирчам ,че арабите са диваци и само диктат ги възпира, но корейците са друга манджа и като цяло хората в този регион. Ши*аният комунизъм и ком партята трябва да си отиде. Скоро и реда на този режим ще дойде, вижда се че само плашат гаргите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
И аз това щях да му кажа на тоз - нали свършиха хубава работа със скапаните диктатори в Ирак и Либия, сега я довършват и в Сирия, та могат да се прехвърлят вече в Азия. Само дето в свободна и демократична Европа държавите вече почнаха да строят огради по границите си като между двете Кореи... хахаха! Франция и Англия сложиха спецчасти на тунела помежду им, за да пазят от безспорния резултат на борбата с диктаторите в сев. Африка и Близкия изток... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Е да де, те и там в Ирак и Либия бяха скапани диктатори и те ги пратиха при предците им. Сега и в Кореите ще се намесят.По снимки от руски шпионски спътник, зад провокативните високоговорители на южняците се виждали дълги звездно-раирани уши :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
prectical
преди 8 години
Точно тук трябва да се намесят, а не да бият по Ирак, Либия и нз си къде. Време му е на тоя скапан дикатотор да отива при баща му и дядо му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Аха...после и севернокорейски бежанци ше додат ...за цвят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още