IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира ограничения в дълговете на общините

Финансовият министър обяви още планове за по-гъвкава фискална политика

17:44 | 28.12.15 г.
<p>
	Министърът на финансите на Китай Лоу Дзиуей.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на Китай Лоу Дзиуей. Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще наложи „разумни“ лимити на дълговете на местните власти през 2016 г. и след това, съобщи Ройтерс, позовавайки се на финансовия министър Лоу Дзиуей.

Китай ще предприеме по-гъвката фискална политика, която ще включва поетапно увеличаване на бюджетния дефицит като абсолютна стойност и като дял от БВП.

Лоу допълва, че правителството ще намалява данъци, за да помогне на компаниите да се справят със изплащането на задълженията си.

Според държавния вестник China Business News китайските власти планират в рамките на три години да съфинансират изплащането на дълговете на общините.

Дългът на местните власти в Китай възлиза на 15,4 трилиона юана (2,4 трилиона долара) в края на 2014 г. 1,06 трилиона от тях са под формата на предварително одобрени емитирани държавни облигации, а останалата сума са банкови заеми и други инструменти. Министърът на финансите посочва, че правителството е одобрило схема за дългови суапове, чрез която този оставащ дълг да бъде съфинансиран в рамките на около 3 години.

Китайските общини натрупаха огромни дългове през последното десетилетие заради разходите за инфраструктура и заради строителния бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още