IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филипините се присъединяват към AIIB в последния момент

Крайният срок за записване на държавите, които искат да станат част от основателките на банката, изтича на 31 декември

11:22 | 30.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Филипините се присъединяват към AIIB в последния момент

След месеци на размисли и отлагане в сряда Филипините решиха да се присъединят към водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB). Това се случва ден преди да изтече крайният срок за записване на държавите, които искат да станат част от основателките й, пише Bloomberg.

Югоизточната азиатска държава ще подпише документите за присъединяване към AIIB преди 31 декември, гласи официално становище на правителството. Капиталовото участие на Филипините ще бъде 196 млн. долара, платими за период от 5 години.

Преди няколко седмици политиците не бяха решили дали да се присъединят към банката за развитие, която ще разполага със средства за 100 млрд. долара и която се създава по инициатива на Китай, съдейки по коментарите на финансовия министър Цезар Пурисима.

Филипините са сред няколкото страни, замесени в териториални спорове с Китай в Южнокитайско море и то в момент, в който регионът става все по-зависим от търговията с най-голямата азиатска икономика.

По отношение на диспута в териториалните води – Китай твърди, че притежава 80% от морето, базирайки се на карта от 40-те години на ХХ век, която няма прецизни координати. Последните действия на Пекин в района увеличиха дипломатическото напрежение в региона.

Решението на Филипините да се присъедини към банката за развитие може да помогне за разширяването на пазара за индустрии, свързани с използването на инфраструктура, разкриването на работни места и ръст на бизнеса.

Президентът Бениньо Акуино, чийто мандат изтича догодина, има последната дума относно решението за присъединяване.

AIIB е насрочила церемонията по стартирането на дейността си на 16-18 януари в Пекин. До края на 2016 г. членовете й ще имат време, за да одобрят процедурите на местно ниво и да внесат първоначалната вноска от своя дял в капитала.

Филипините ще се присъединят към страни като Австралия, Германия, Сингапур, Южна Корея и Великобритания при подписването на книжата, основаващи AIIB. Равносметката е, че 57 страни ще бъдат нейни основателки.

САЩ и Япония са очевидните липсващи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още