fallback

Си Дзинпин официално стартира Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Новата международна банка за развитие ще се конкурира с водената от САЩ Световна банка

12:01 | 16.01.16 г. 13

Китайският президент Си Дзинпин стартира нова международна банка за развитие като конкурент на водената от САЩ Световна банка на пищна церемония в събота, като част от опита на Пекин да промени неписаните правила на глобалните финансови фондове за развитие, съобщава Ройтерс.

Въпреки противопоставянето от страна на Вашингтон, американски съюзници като Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Филипините и Южна Корея се съгласиха да се присъединят към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB) като признание за нарастващото икономическо влияние на Китай.

„Финансовите нужди на Азия за основна инфраструктура е абсолютно огромна“, каза Си в свое изявление при стартирането, допълвайки, че банката има за цел да инвестира в проекти, които са „с високо качество и с ниски разходи“.

Очаква се AIIB да предоставя заеми между 10 и 15 млрд. долара годишно през първите пет или шест години и да стартира дейност през второто тримесечие на 2016 г.

Дори и при това положение обаче „за момента“ няма да бъдат обявени конкретни инфраструктурни проекти, заяви президентът на AIIB Дзин Лицин за Ройтерс по време на стартирането.

Финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя каза, че основаването на AIIB е “още едно доказателство за ребалансирането на световната икономика“.

Успешно представяне на AIIB, разграничаваща от Световната банка и Международния валутен фонд, ще бъде дипломатически триумф за Китай. Страната се противопоставя на глобалния финансов ред, твърдейки, че той се доминира от САЩ и не представя адекватно развиващите се страни.

AIIB ще иска от проектите да бъдат юридически прозрачни и да защитават социални и екологични интереси, но няма да принуждава кредитополучателите да приемат типа практики на свободния пазар, облагодетелствани от МВФ, заявиха източници за Ройтерс през септември.

Като не настоява за прилагането на някои икономически политики на свободния пазар, препоръчвани от Световната банка, AIIB вероятно ще избегне критиките, които конкурентите ѝ получават за налагане на необосновани искания към кредитополучателите.

Това ще помогне на Пекин и да остави отпечатъка си върху банка, която според някои представители на правителството е толкова политически, колкото и икономически проект.

Китай първоначално предостави 29,78 млрд. долара от уставния капитал на AIIB, който възлиза на 100 млрд. долара. В събота обаче тя инвестира още 50 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още