IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните членки на AIIB скоро ще достигнат 70

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции планира да започне с финансирането на проекти в началото на 2016 г.

14:59 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Членовете на новосформираната Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB)  „скоро“ ще се увеличат с около една пета до 70, съобщава Bloomberg, цитирайки кандидата за председател на подкрепената от Китай банка.

„Има няколко страни, които чакат да се присъединят“, казва Дзин Лицюн, който е на първата си международна визита, откакто стана кандидат за управител на банката. „Очакваме много скоро да имаме повече от 70 членки“. Дзин отказа да назове някоя от потенциалните страни членки, които може да се присъединят към 57-те страни основателки.

Китай създава първата многостранна инвестиционна банка с цел финансиране на инфраструктурни проекти, разочарована от малкото си право на глас в американско и западноевропейско доминираните финансови институции като Световната банка и Международния валутен фонд.

САЩ и азиатският ѝ съюзник, Япония, отказаха да се присъединят към банката, изразявайки опасения за прозрачността и управлението ѝ. Други страни обаче, включително Обединеното кралство, Германия и Австралия, се включиха.

„Вратата за членство в AIIB е отворена за Япония и Китай и мисля, че ще продължим да водим дискусии“, каза Дзин.

„Банката ще се фокусира върху качеството, а не върху количеството на проектите, и ще промотира зелена икономика“, заяви Джин. AIIB ще започне да финансира проекти в началото на 2016. Северна Корея е страна, на която АБИИ би искала да помогне, допълни Дзин.

Китай е най-големият акционер в банката с първоначална вноска в капитала от 29,8 млрд. долара и 26,06% от правата на глас, се посочва в споразумението. Индия, Русия, Германия и Южна Корея оформят челната петорка.

След решение на борда капиталът може да бъде увеличаван, но делът на страните от Азиатския регион не може да спада под 70% спрямо 75% сега. Централата на AIIB ще се намира в Пекин, а работният език за служителите ѝ ще бъде английският. За първи президент на банката се очаква да бъде избран сегашният й временен ръководител Джин Ликун, който се радва на висока репутация в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още