IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от БРИКС стартираха Нова банка за развитие в Шанхай

Банката ще предоставя заеми за инфраструктурни проекти в развиващите се страни

10:18 | 21.07.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Путин на срещата в Уфа.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Путин на срещата в Уфа. Снимка: Ройтерс

Новата банка за развитие (New Development Bank), основана от страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) започна днес дейността си в Шанхай, съобщава Ройтерс.

Новата банка за развитие (НБР) ще предоставя средства на развиващи се страни за подпомагане на инфраструктурни проекти. Тя се възприема основно като алтернатива на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), макар че официално групата твърди, че не им е конкурент.

"Целта ни не е да оспорваме съществуващата система, а да я подобрим и допълним по свой собствен начин", заяви президентът на НБР Кундапур Ваман Камат.

Страните членки на БРИКС многократно са критикували Световната банка и МВФ за това, че не дават на развиващите се страни достатъчно право на глас.

Очаква се новата банка да предостави първите се заеми в началото на следващата година.

Откриването на НБР в Шанхай става факт две седмици след срещата на високо равнище на БРИКС, организирана в руския град Уфа под егидата на президента на Русия Владимир Путин, припомня БТА. Тогава руският външен министър Сергей Лавров заяви, че петте страни са пример за "нова полицентрична система на международните отношения".

Страните членки на БРИКС, които представляват 40 на сто от населението в света, решиха през 2013 г. да създадат тази нова финансова институция. Банката ще започне с капитал от 50 млрд. долара, като сумата ще бъде удвоена през следващите няколко години.

Москва, силно засегната от санкциите, свързани с украинската криза и срива на рублата, вижда в тази банка и валутните си резерви средство за противопоставяне на световните финансовите институции като МВФ и Световната банка.

Втората икономика в БРИКС - Китай, е инициатор за създаването на друга многонационална финансова институция - Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), чиято централа е в Пекин.

АБИИ, която разполага със 100 милиарда долара капитал, официално бе създадена в края на юни. Сред страните учредителки има двайсетина западни страни, сред които Франция, Германия и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
еееми нали уж беше мечта, блян нещо нереално, мдам ама тръгна .... а тука много заблудени птици имаше, та гущеро та мущеро, че и продължават да опонират, а то очеизвадно, че вече са се появили 2 системки не е само "Американската банка и Американския валутен фонд с гущеро" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още