IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Угасна ли икономическият разцвет на БРИКС?

По-широката икономическа свобода и по-високата пазарна конкуренция ще бъдат основният фактор за успех на страните в дългосрочен план, смята проф. Майкъл Боскин

15:44 | 20.06.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Лидерите на държавите от БРИКС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на държавите от БРИКС. Снимка: Ройтерс

Преди няколко години учени и политици прогнозираха, че държавите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР – ще бъдат новите двигатели на глобалния растеж.

Наивната екстраполация на бурния растеж накара много хора да си представят едно по-добро бъдеще за тези икономики. И благодарение на тях – и за останалия свят също, пише за сайта project-syndicate.org Майкъл Боскин, професор по икономика от Станфордския университет и старши сътрудник в института Хувър и бивш председател на Икономическия съвет по времето на президента Буш-старши от 1989 до 1993 г.

Сега обаче нещата не са толкова розови. Икономиките на Бразилия и Русия се свиват, докато тези на Китай и Южна Африка значително забавиха темпото на растеж. Само растежът в Индия остава висок, като сега леко задминава този на Китай. Дали БРИКС ще изпълнят предишното си обещание? Или пък продължаващите проблеми ще се окажат неизбежни?

Имайки предвид, че обикновено икономиките с ниски доходи разполагат с малко основен капитал (компютри, заводи, инфраструктура) и човешки капитал (образование и обучение) на един работник, те имат по-висока потенциална възвръщаемост от капиталовите инвестиции. Това означава, че те могат да растат по-бързо в сравнение с богатите икономики, докато не настигнат тяхното ниво на доход, падащ се на глава от населението.

Докато все още една голяма част от населението в Китай, Индия и Бразилия живее в селските райони, страните постигнаха голям напредък за намаляването на бедността, като през последните няколко десетилетия от нея се избавиха стотици милиони (а най-голям е делът им в Китай). Освен това и средните класи в тези страни растат бързо.

Бързият напредък в развиващите се икономики допринесе за икономическия песимизъм в Европа и Северна Америка. В края на краищата общият брутен вътрешен продукт на развиващите се държави задминава този на развитите държави – ситуация, която би била немислима преди едно поколение време.

Освен това стотиците милиони нископлатени работници, които се присъединиха към глобалния трудов пазар, когато Китай, Индия и Източна Европа отвориха икономиките си, все още оказват натиск върху работните заплати на всички работещи, с изключение на най-квалифицираните в развитите икономики. Както Нобеловият лауреат по икономика Пол Самюелсън наблюдава през 1948 г, международната търговия води до изравняване на производствените цени, като заплатите, изгладени с квалификацията на работещите, също се изравняват.

Но за БРИКС един по-продължителен бърз напредък може да се окаже по-труден. Опитът показва, че има момент – обикновено когато доходът на глава от населението достигне 15 000-20 000 долара (близо една трета от този в САЩ) – тогава растежът започва да се забавя. През последните десетилетия само няколко икономики, измежду които Южна Корея, Тайван и Сингапур, успяха да избягат от т.нар. капан на средните доходи и продължават да увеличават благосъстоянието си.

Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
lstanev
преди 8 години
Угасна. някой да помете..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
Godo
преди 8 години
Има реален БВП и по номинал. Реалният БВП на БРИКС е 33,5-35,5 трилиона долара. На Г-7 е някъде 34,8 трилиона. Тоест Г-7 има 30% от световният БВП а решава и контролира всичко. ДОЛУ ФАШИЗМЪТ! На Източния фронт воювали 85% от германските войски и 85% от ресурсът на завладените от тях страни, и фактически те вече търпели пълно поражение, когато съюзниците откриват Втория фронт. http://chetohche.blog.bg/***/2015/04/09/griinspan-razhodite-za-smetka-na-deficita-sa-shema-za-konfis.1352844 http://chetohche.blog.bg/***/2015/06/11/istinata-shte-vi-napravi-svobodni.1368133
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
То и Чили я даваха за пример на неолибералното, но вече нищо не чуваме за нея. Чили плосък данък няма, а Естония има два пъти по голяма администрация от нашата, 21% плосък данък - който ги накара ДДС да увеличат. Китай има 7% от световната земеделска земя, а произвежда 25% от световната храна. Износът на Япония е 9% от БВП, на Китай износът е 26% от БВП - а вносът им е 22% от БВП. На България износът е 70%, от БВП, а вносът също е 70% от БВП. Тоест цените в България зависят изцяло от заплатите и субсидиите в чуждите държави, но ПЕЧАЛБИТЕ на бизнесът зависят изцяло от заплатите и субсидиите тук. СХВАЩАТЕ ЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 10
Сините камъни
преди 8 години
Уикипедията стана като наш Дневник!Така, че не се напъвай!Но е истина, че последната година има по-голяма раждаемост!Все пак Путин не е Бог, а фактът че два милиона в Русия са заети във Военно промишления им комплекс, води до мисълта, че тепърва нещата ще се заздравяват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 10
kalendar
преди 8 години
Я пак? БРИКС кво имали? От кое по-голямо???? Като събереш БВП на БРИКС става грубо колкото на САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
***, ти като даваш този линк, даде ли си зор преди това да го погледнеш? Я пак разгледай онези кривите чертички, помисли, ако имаш съответния орган за това и пак кажи какво показва тенденцията от 2000 г. насам, откакто Путин е на трона?btw, Русия е с спо-добър демографски индекс от Германия, а от нас... неудобно е да се коментира... хаха!Напънало се мишлето и родило... гавно... хаха!Филмите от руските дисиденти си ги гледай факултативно с тукашната групичка по интереси... и не спирай да мислиш за дъщерите ми - и те постоянно мислят за тебе! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
САЩ - 17,5 трилиона БВП и 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/# За ЕС съотношението е по-лошо Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlБРИКС има по-голям БВП от този на Г-7 и отделно имат голям потенциал за растеж докато Г-7 нямат Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147 Проф. Джефри Сакс - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 14
Nikola666
преди 8 години
Не знам каква официална информация четеш, но тук информацията е друга:https://en.wikipedia.org/wiki/File:Natural_Population_Growth_of_Russia.PNGАко искаш ще ти намеря и филми правени от руски дисиденти, в които се казва че за времето на управление на Путин, населението на Русия е намаляло с 5 млн.Емиграцията също е доста силна и дори миграцията от Кавказ и Средна Азия не може да я компенсира.Russias official statistics service, Rosstat, states that 186,382 Russians left the country in 2013 and 122,751 in 2012. These numbers represent a significant increase over the 36,774 that left in 2011 and the 33,578 in 2010."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 10
Стефчо
преди 8 години
Пълни глупости - Китай е Япония по 10, което прави таван от 50 трлн., докато Япония е замръзнала на 5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 11
julian12
преди 8 години
Ти явно си много назад с информацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още