IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните перспективи пред БРИКС

Петте уязвими страни едва ли са достатъчни за създаването на нов световен ред, пише Financial Times

08:12 | 07.11.14 г. 37
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин също бе сред високопоставените гости в Бразилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин също бе сред високопоставените гости в Бразилия. Снимка: Ройтерс

Историците могат да запишат, че БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) манията достигна връхната си точка по време на Световното първенство по футбол в Бразилия тази година. Президентът Дилма Русеф използва случая, за да организира среща на върха на лидерите, като бе обявено формирането на нова банка за развитие на съюза с централа в Шанхай.

Единственото нещо, което развали партито на БРИКС, организирано от госпожа Дилма Русеф, бе зрелищната загуба на бразилския национален отбор със 7:1 от Германия. Няколко месеца по-късно започва да се прокрадва усещането, че БРИКС може в крайна сметка да предизвика същото разочарование като домакините на Световното по футбол, пише в свой анализ Financial Times.

Очертават се три големи проблема пред БРИКС. Първият е икономически. Три от страните – Бразилия, Русия и Южна Африка, изпитват икономически затруднения. Изборите в Индия тази година също станаха на фона на разочароващ икономически растеж, продължил няколко години. Само икономиката на Китай все още расте с над 7% годишно, като е съпровождан от трудни реформи. Общата динамика трябваше да бъде основата на БРИКС, но тя се загуби, поне за момента.

Втората трудност е политическа. Когато страните от БРИКС процъфтяваха, естествено бе да се твърди, че и политическите им системи функционират добре. Сега, когато някои от тях имат проблеми, политическите слабости, като корупцията, стават по-очевидни.

Третият проблем е свързан с липсата на здрава връзка в групата. Въпреки че БРИКС се стреми да бъде гласът на незападния свят, страните членки са твърде различни. Това, което се случва в Бразилия или Южна Африка не хвърля светлина върху бъдещето на Китай – страна, която е толкова голяма и мощна, че сама по себе си е категория. Същевременно Русия е затънала в дълбока и единствена по рода си криза в отношенията си със Запада. 

Дори там, където има реални сходства между страните, тези сходства вече не са особено положителни. Миналата седмица бях в Южна Африка и останах поразен до каква степен проблемите ѝ са подобни на бразилските.

През 2010 г, когато Дилма Русеф бе избрана за първи път, растежът на страната бе 7,5% годишно. Тази година обаче икономическият растеж вероятно ще бъде под 1 %.

В Южна Африка икономическият растеж тази година вероятно ще бъде 1,4 %, което е доста под прогнозираните над 5% в националния план за развитие.

Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Настоящия модел, очевидно изживява времето си и симптомите на този заключителен стадии от живота му, изпитваме на гърба си с почти непрекъснатото преминаване от криза в криза и от конфликт в конфликт. Някой тр. да предложи функциониращ модел на общество, общество - като интегрално понятие за ценности, които хората да следват, обществено-политическа организация, отношения на производство и собственост ... и този някой най-вероятно няма да бъде хегемона и бенефициера на сега установения модел, заради интересите му в съхранение на статуквото. Другото нещо, което ни демонстрира историята е, че подобен транзит, може да трае и няколко човешки поколения ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Основният проблем на Брикс е липсата иновации, добро образование и слабото приспособяване на политическите им системи при кризисни моменти...........Какво попречи наличието и високата степен на еволюция на вс. тези фактори, които си изброил, в една конкретна държава, тъкмо от там да започне най-опустошителната криза за последния близо век? Какво ще спомогнат иновациите и доброто образование за създаването на устойчива обществена конструкция и какво по-конкретно им има на сега достъпните ни иновации и образование, та системата изпада в подобни сътресения? Така е било от началото на историята на човешките общества и так ще е за в бъдеще : всяка форма на обществена организация преминава през няколко етапа заражда се (от обективни фактори), установява се, разширява се и се развива, залязва (когато влезе в остро противоречие с обективно развиващите се културно- цивилизационни, обществени и стопански процеси) и бива заменяна от друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
e що са кво им е нали е "демокрация" .. :) тва праат "демократите" като някой не им играе по свирката от начало се почва с добро и с подкупи после едни подмолни финансирания, един преврати, ако и тва не проработи пращат "миротворците" и се домогват най-сетне до ресурсите на страната, тя вече е "свободна". Нека сега демоктатите само се объркат да влезнат там да напраднат мечката да свалят "тиранина" и да проповядват демокрация и да ги изгърбят едно хубаво *** там в студа, да видят малко дебелия, нема само по джапанки в Ирак да се разхождат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 24 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
ами честно да ти кажа Либия си беше по добре при Кадафи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
беше ама събра некой лев тиранина и каза ай сиктир с тоя долар и тва стана. Римската империя не прощава на изменниците на долара, са ше видим Хуните при Донецк и Луганск дали ше удържат напъна на Римската империя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Той и Муамар Кадафи беше от тази група ама виж накрая какво стана.Историята още не е свършила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
като в Китай и Виетнам например? Къде-къде са си били по-добре под английско/френско управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 17 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
Ей аман от евтина пропаганда. Мрачни перспективи за производителите на основни суровини и светло бъдеще за изтърбушени дългови иконимики, издържащи се от държавни субсидии във всички отрасли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
кво стана сега всички държави са врагове, защото има господар еее именно оня във Валдай им го каза, имахме достатъчно революции и май е време за еволюция. Сиреч от робовладелски строй да сме цивилизовани, земята от Монархия да преминем към Република, е твойте хора не искат, еее не става, просто така не фунционират нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
къде е влязла Русия бе пич, мисля, че това важи за нашата нация доколкото знам ние сме били под руски ботуш ееее - разпадна се се. Сега сме под европейски ботуш и като гледам това ЕС, горещо се надявам да се разпадне и той. Русията тя не е била в съюзи с никой, просто е изгърбила комшиите и ги е поробила, еее същото ще се случи и с римската империя, заробила ни е само, че по модерния начин и дет вика колегата от долу кервана наистина си върви и се обръщат нещата, то се види
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още