IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните перспективи пред БРИКС

Петте уязвими страни едва ли са достатъчни за създаването на нов световен ред, пише Financial Times

08:12 | 07.11.14 г. 37
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин също бе сред високопоставените гости в Бразилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин също бе сред високопоставените гости в Бразилия. Снимка: Ройтерс

Историците могат да запишат, че БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) манията достигна връхната си точка по време на Световното първенство по футбол в Бразилия тази година. Президентът Дилма Русеф използва случая, за да организира среща на върха на лидерите, като бе обявено формирането на нова банка за развитие на съюза с централа в Шанхай.

Единственото нещо, което развали партито на БРИКС, организирано от госпожа Дилма Русеф, бе зрелищната загуба на бразилския национален отбор със 7:1 от Германия. Няколко месеца по-късно започва да се прокрадва усещането, че БРИКС може в крайна сметка да предизвика същото разочарование като домакините на Световното по футбол, пише в свой анализ Financial Times.

Очертават се три големи проблема пред БРИКС. Първият е икономически. Три от страните – Бразилия, Русия и Южна Африка, изпитват икономически затруднения. Изборите в Индия тази година също станаха на фона на разочароващ икономически растеж, продължил няколко години. Само икономиката на Китай все още расте с над 7% годишно, като е съпровождан от трудни реформи. Общата динамика трябваше да бъде основата на БРИКС, но тя се загуби, поне за момента.

Втората трудност е политическа. Когато страните от БРИКС процъфтяваха, естествено бе да се твърди, че и политическите им системи функционират добре. Сега, когато някои от тях имат проблеми, политическите слабости, като корупцията, стават по-очевидни.

Третият проблем е свързан с липсата на здрава връзка в групата. Въпреки че БРИКС се стреми да бъде гласът на незападния свят, страните членки са твърде различни. Това, което се случва в Бразилия или Южна Африка не хвърля светлина върху бъдещето на Китай – страна, която е толкова голяма и мощна, че сама по себе си е категория. Същевременно Русия е затънала в дълбока и единствена по рода си криза в отношенията си със Запада. 

Дори там, където има реални сходства между страните, тези сходства вече не са особено положителни. Миналата седмица бях в Южна Африка и останах поразен до каква степен проблемите ѝ са подобни на бразилските.

През 2010 г, когато Дилма Русеф бе избрана за първи път, растежът на страната бе 7,5% годишно. Тази година обаче икономическият растеж вероятно ще бъде под 1 %.

В Южна Африка икономическият растеж тази година вероятно ще бъде 1,4 %, което е доста под прогнозираните над 5% в националния план за развитие.

Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 16 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
с кво го заслужават бе пиле ?? че убиват всеки който нададе глас ли, че до сега те са единствената държава участвала в над 200 веоенни конфликта провокирани от тях самите или че Рокфелер казва открито, че населението на земята е малко много и тряя да се намали ли. Коя друга държава е изтъквала такова изявление и то не скрито ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 15
bgMan
преди 9 години
Където влезе Русия след време всичко почва да потъва.Ама че участ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 9 години
Вярно е, че американците са господарите на света. Но поне аз мисля, че го заслужават. А колкото до останалите, слугите винаги роптаят срещу господаря. Така че лайте си, керванът си върви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 29
ivan4o555
преди 9 години
Г-н Вучев,Не им се връзвай на ***.Пишете това което е интересно на масовия читател, троловете михаелис,мави гоз, интернет, календар, император, даки, като искат да четат венцехвалебствени статии за русия да си ходят там и да четат и слушат на воля!На който не му харесва какво пишете да не чете.Крайно време е вашият сайт да елиминира троловете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 22 rate down comment 9
dakl
преди 9 години
А това че поне 90% от държавите в света са недоволни от американското господство на планетата., да не би да е маловажен факт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 26 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Мрачни перспективи пред БРИКС, за разлика от слънчевите перспективи пред Европа и УСА? Или просто бла-бла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 3
Императорът
преди 9 години
Ако падне до около 78 рубли за едно зелено, ще си накупя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 27 rate down comment 6
Императорът
преди 9 години
Интересно защо статията не споменава плюсовете - най-ниски нива на държавен дълг, огромни ресурси, ногобройно население и силна икономика?Иначе наистина жалко за Южна Негрия - страната се плъзга неудържимо по наклонената плоскост, откак негърите взеха властта в нея. Мандела разсипа държавата и тя надали ще се изправи на крака в скоро време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 41 rate down comment 9
ABBA
преди 9 години
до Димитър ВучевКой е последно собственика на Invesor.bgЗа знам американски. Вярно ли е?Ако да, само да додаваме още тоалетна хартия да бършем сътворените от FED чудеса. Образователен курс за начинаещи:1. Защо има Световни кризи. Отговор: САЩ печатат много долари.2. Защо САЩ излизат лесно от тях? Отговор: защото печатат още долари.Всичко е съотношение тарикати/балъци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
еми да друже, но както виждаме FT си теглят все към чергата. Дано пък преписвате и от други ей ви даже един пример : http://***.xinhuanet.com/english/ и това тука нещо също ми се губи или пак е измежду редовете ??Russia launches first-ever gas trading in St. Petersburghttp://***.wolvcorp.com/content/russia-launches-first-ever-gas-trading-st-petersburg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още