IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Угасна ли икономическият разцвет на БРИКС?

По-широката икономическа свобода и по-високата пазарна конкуренция ще бъдат основният фактор за успех на страните в дългосрочен план, смята проф. Майкъл Боскин

15:44 | 20.06.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Лидерите на държавите от БРИКС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на държавите от БРИКС. Снимка: Ройтерс

Преди няколко години учени и политици прогнозираха, че държавите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР – ще бъдат новите двигатели на глобалния растеж.

Наивната екстраполация на бурния растеж накара много хора да си представят едно по-добро бъдеще за тези икономики. И благодарение на тях – и за останалия свят също, пише за сайта project-syndicate.org Майкъл Боскин, професор по икономика от Станфордския университет и старши сътрудник в института Хувър и бивш председател на Икономическия съвет по времето на президента Буш-старши от 1989 до 1993 г.

Сега обаче нещата не са толкова розови. Икономиките на Бразилия и Русия се свиват, докато тези на Китай и Южна Африка значително забавиха темпото на растеж. Само растежът в Индия остава висок, като сега леко задминава този на Китай. Дали БРИКС ще изпълнят предишното си обещание? Или пък продължаващите проблеми ще се окажат неизбежни?

Имайки предвид, че обикновено икономиките с ниски доходи разполагат с малко основен капитал (компютри, заводи, инфраструктура) и човешки капитал (образование и обучение) на един работник, те имат по-висока потенциална възвръщаемост от капиталовите инвестиции. Това означава, че те могат да растат по-бързо в сравнение с богатите икономики, докато не настигнат тяхното ниво на доход, падащ се на глава от населението.

Докато все още една голяма част от населението в Китай, Индия и Бразилия живее в селските райони, страните постигнаха голям напредък за намаляването на бедността, като през последните няколко десетилетия от нея се избавиха стотици милиони (а най-голям е делът им в Китай). Освен това и средните класи в тези страни растат бързо.

Бързият напредък в развиващите се икономики допринесе за икономическия песимизъм в Европа и Северна Америка. В края на краищата общият брутен вътрешен продукт на развиващите се държави задминава този на развитите държави – ситуация, която би била немислима преди едно поколение време.

Освен това стотиците милиони нископлатени работници, които се присъединиха към глобалния трудов пазар, когато Китай, Индия и Източна Европа отвориха икономиките си, все още оказват натиск върху работните заплати на всички работещи, с изключение на най-квалифицираните в развитите икономики. Както Нобеловият лауреат по икономика Пол Самюелсън наблюдава през 1948 г, международната търговия води до изравняване на производствените цени, като заплатите, изгладени с квалификацията на работещите, също се изравняват.

Но за БРИКС един по-продължителен бърз напредък може да се окаже по-труден. Опитът показва, че има момент – обикновено когато доходът на глава от населението достигне 15 000-20 000 долара (близо една трета от този в САЩ) – тогава растежът започва да се забавя. През последните десетилетия само няколко икономики, измежду които Южна Корея, Тайван и Сингапур, успяха да избягат от т.нар. капан на средните доходи и продължават да увеличават благосъстоянието си.

Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 22 rate down comment 19
Nikola666
преди 8 години
От Русия бягат не само мозъците, но и матките. Точно по примера на дъщерите на форумния герой Mavi-goz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 14
MZ/X
преди 8 години
80-те години всички икономисти предвиждаха, че Япония ще изпревари САЩ, но това не само, че не стана, ами в момента разликата между двете икономики е много по голяма спрямо тогава. Същото е и с БРИКС Има един момент на бърз растеж, но след това идва трудното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
+1 Точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 23
Сините камъни
преди 8 години
Никога досега не видях изобщо да се говори за разцвет на БРИКС, то за БРИКС не се говори изобщо , камо ли за разцвет!Та това ме навежда на мисълта, че някой няма интерес да се знае за тях.А опитите на американците да струпат войски около Русия ме навежда на друга мисъл, че икономическите им усилия отиват на вятъра и им остава само показване на ГМО мускули!Така, че имам съмнения за истинноста на статията! Никой не бие умряло куче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 7
dr.5rov
преди 8 години
Всяко катерене нагоре е трудно, дори много трудно. Много се отказавт или провалят. Защо да очакваме, че развитието на държавите от БРИКС ще е бодър марш само напред и нагоре. Професорът всъщност ни казва, че няма лесен възход. Това всеки го знае от собствен опит (освен спечелилите на тото).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 14
Сините камъни
преди 8 години
Банката за развитие на БРИКС ще бъде открита на 7 юли в Москва. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак на Петербургския международен икономически форум, предаде ТАСС.Ние подготвяме първото заседание на управителния съвет. Надяваме се, че то ще се проведе на 7 юли в Москва, и това ще означава формалното откриване на банката, каза Сторчак.Припомняме, че споразумението за създаването на банката бе подписано от лидерите на страните от БРИКС на 15 юли 2014 г. при срещата им в гр. Форталеза, Бразилия. То предвижда учредяването от страните в БРИКС на Нова банка за развитие с цел финансирането на крупни инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в държавите от БРИКС и други развиващи се страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 12
sandr0
преди 8 години
мухахаха новия СИВ се оказа кухи приказки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 15
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Единственият шанс за ЕС и САЩ е това което съм написал в коментар 7 и 6 тук - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kitai-shte-proektira-visokoskorostna-jelezopytna-liniia-v-rusiia-197095/САЩ и ЕС внасят 45% от петрола който консумират и ако инвестират 6% от БВП в стратегиите които съм изброил може да се оправят нещата Балоните са много и на акциите и ,че пенсионните фондове са инвестирали много и в ДЦК но ако се продължи по този начин катастрофите са неизбежни тоест ако не се почне до 1-2год. трансформацията ще станат необратими Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Каза някои истини но като цяло статията е много говорили малко казали Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlБВП на Г-7 е по-малко от на БРИКС и като цяло БРИКС имат буфери относно вътр.потребление и общата задлъжнялост Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Аз гледам на нещата от друг ъгъл и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147''СИСТЕМАТА'' СЕ ПРОВАЛИ ЗАЩОТО СЕ ОСНОВАВА НА ПОСТОЯНЕН РАСТЕЖ А ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още