IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС създава временно ръководство на своята Нова банка за развитие

Ръководителят ѝ ще бъде назначен до следващата среща на върха на организацията

15:00 | 15.11.14 г.
БРИКС създава временно ръководство на своята  Нова банка за развитие

Страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) създават временен съвет на директорите на тяхната Нова банка за развитие (НБР), чийто ръководител ще бъде назначен до следващата среща на върха на оранизацията.

Лидерите на страните БРИКС са възложили на финансовите си министри да назначар предварително председател и земестник-председател на НБР. Това трябва да се случи до следващата среша на върха на БРИКС, която ще се състои в Русия, сочи съобщение до медиите, изпратено след срещата на лидерите на БРИКС в рамките на срещата на Г20 в Бризбейн.

"Те обявиха също формирането на временен съвет на директорите, който ще ръководи следващия етап на учредяване на НБР", допълва съобщението.

Подписването на споразуменията за създаване на банка и пул от условни валутни резерви “извежда сътрудничеството на БРИКС на принципно ново равнище”. Причината за това е, че са създадени инструменти, които да помагат за стабилността на международната финансова система.

Ангажимент към бързото ратифициране на двете споразумения са изразили ръководителите на петте страни.

Банката не се казва Банката на БРИКС, защото по този начин оставя вратата отворена за други страни с бързо развиващи е икономики, включително Индонезия, Мексико, Турция и Нигерия, които могат да се присъединят на по-късен етап.

(БТА)

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още