fallback

ЕС търси съвети как да се защити от евтиния китайски внос

През 2001 г. бяха договорени правила за изчисляване на справедливи китайски цени за износ, но част от тях изтичат в края на 2016 г.

22:46 | 10.02.16 г. 20

Европейската комисия се обръща за съвет към обществеността по въпроса за бъдещите търговски отношения с Пекин. Това съобщи институцията, цитирана от ДПА и БТА.

Китай е най-големият доставчик на стоки за ЕС, но блокът настоява, че голяма част от вноса незаконно подбива европейските цени и затова налага антидъмпингови мита на продукти, вариращи от слънчеви панели до керамични плочки и дъски за гладене.

Правилата за изчисляване на справедливи китайски цени за износ бяха договорени през 2001 година, когато Китай бе приет в Световната търговска организация. Част от договорените условия изтичат в края на 2016 година.

Дотогава ЕС трябва да реши как да реагира, за да защити собствената си промишленост, без да навреди на отношенията с Пекин.

ЕК дава на представителите на различни секторни асоциации, производители и профсъюзи 10 седмици, за да кажат дали и как ЕС трябва да промени отношението си към Китай при бъдещите антидъмпингови разследвания.

Ако ЕС даде на Китай т. нар. статут на пазарна икономика, което би означавало, че местните цени са справедлива основа за изчисляване на цените на износните стоки, блокът може да изгуби до 211 хил. работни места в дългосрочен план, ако не запази защитни търговски инструменти, отбелязва комисията.

Запазвайки някои антидъмпингови мита, негативният резултат може да бъде намален наполовина, посочва комисията в първоначален анализ.

Обществените консултации ще отразят в една по-задълбочена оценка на икономическите ефекти за 28-те страни членки на ЕС, като специално ще бъде обърнато внимание на загубата на работни места, допълни ЕК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още