fallback

S&P намали перспективата по кредитния рейтинг на Китай и на Хонконг

Според агенцията причината са нарастващите икономически и финансови рискове пред кредитоспособността на правителството

14:52 | 31.03.16 г. 24

Американската рейтингова агенция Standard & Poor’s намали перспективата по кредитната оценка на Китай и на Хонконг от стабилна до отрицателна в четвъртък, позовавайки се на нарастващите икономически и финансови рискове пред кредитоспособността на правителството, съобщава CNBC.

Ходът е сигнал, че агенцията може да понижи рейтинга на Китай и на Хонконг от съответно АА- и ААА през следващите от шест месеца до 2 години.

В изявление по повод решението S&P прогнозира, че икономическият растеж на Китай ще остане на ниво от поне 6% годишно през следващите три години – малко под целевия растеж от 6,5% в последния петгодишен план на страната.

Агенцията заяви, че съотношението на държавните и корпоративните задължения на континентален Китай вероятно ще се влоши, а процентът на инвестициите, от над 40% от брутния вътрешен продукт, може да бъде устойчив. Това се дължи на факта, че китайското правителство търси начини да подкрепи икономиката чрез финансирани с кредити инвестиции.

„Тези очаквани тенденции може да отслабят устойчивостта на китайската икономика към шокове, да ограничат политическите опции на правителството и да повишат вероятността от по-остър спад на всякаква тенденция за растеж“, казва S&P в изявлението си.

Агенцията добави, че средните доходи в Китай са по-ниски от тези на страни със същия рейтинг, а правителството и финансовата индустрия не са толкова прозрачни и са с по-ограничен информационен поток.

„Въпросите със сериозната липса на прозрачност и качеството на данните са огромен проблем“, казва Тимъти Аш, анализатор за развиващите се пазари в Nomura, в коментар по повод понижаването на оценката.

„От тази перспектива – „качество на данни“, рейтингът наистина вероятно трябва да е по-нисък при всички положения“, добавя той.

S&P заяви, че понижаването на оценката за Хонконг е обвързано с това на Китай.

„Не вярваме, че кредитната позиция на Хонконг може да бъде напълно изключена от тази на континентален Китай предвид финансовите и икономическите връзки, както и крайната суверенна власт в Китай“, добавя агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още