IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Новите" компании в Китай се представят все по-добре

През последните години Пекин търси начин да засили "новата си икономика", ориентирана към потреблението

11:33 | 30.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преходът на Китай от базирана на инвестициите икономика към такава, водена от потребителите, носи някои прилики с управляването на хибриден автомобил. Макар че шофьорът може да предпочита да използва по-зеления електрически двигател, когато му липсва въртящ момент, той трябва отново да премине към традиционния начин на задвижване чрез гориво.

Тази аналогия, направена от Тим Адамс, президент на индустриалната асоциация Institute of International Finance (IIF), рамкира предизвикателството за Пекин, който търси начин да засили „новата си икономика“, ориентирана към потреблението и базирана на услугите, технологични подобрения и по-зелен живот.

Няколко въпроса има около прехода на Китай, които формират доминиращия наратив за инвеститорите по отношение на растежа на Китай.

Какъв напредък трябва да отбележи Пекин в изграждането на „нова“ икономика“? Колко гладък вероятно ще бъде този преход от сегашния зависим от инвестициите модел?

Някои прогнози остават положителни. Анализ на финансовите резултати за 2015 г. от компанията за данни Wind Information показва очевидно по-доброто представяне на „новите“ компании, вписани на пазара с акции тип А (акции, с които могат да търгуват само местни), спрямо техните „стари“ конкуренти.

След като вече 68% от вписаните с акции тип А са представили резултатите си, „новите“ компании – определяни като тези в сферата на настаняването, бизнес услугите, информационните технологии, науката и изследванията, транспорта и търговията на дребно – отчитат средна печалба на акция от 0,48 юана (0,07 долара) за миналата година, което е повече от 0,45-те юана през 2014 г., посочва Wind Formation.

Печалбата на акция за 2015 за тези компании е най-висока от средната печалба от 0,5 юана през 2011 г., когато БВП на Китай се разшири официално с 9,5%. Миналата година ръстът на БВП се забави до 6,9%, най-ниското му равнище от 25 години.

За разлика от тях, „старите“ икономически сектори – определяни като земеделие, строителство, комунални услуги, производство, минно дело и недвижими имоти – отчитат спад на средната печалба на акция за миналата година, която възлиза на 0,33 юана (0,05 долара) спрямо 0,35 юана през 2014 г. и скорошния връх от 0,52 юана през 2010 г., посочва Wind.

Като допълнителен признак за прехода най-добре представящите се сектори са всички стълбове на една икономика, ориентирана към услуги – финансов сектор, наука и изследвания, търговия на едро и дребно.

В другия край на спектъра са индустриалните конгломерати и миннодобивните сектори – като и двата регистрират нетна загуба на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
За 2013 г. 60% от експорта на Китай е на високотехнологичните продукти, базирани на американски и европейски изобретенияИндустриалното производство на ЕС ,САЩ и Китай СЪОТВЕТНО 6,18 и 38% Китай има големи ниши за растеж Apple, струва $370 млрд, но продава продукция едва за $108 млрд. ...Съотношението на капиталовия пазар спрямо БВП - http://***.infograf.bg/article/1441689354958и на частните фондове - http://***.infograf.bg/article/1430806211209България трябва да си зададе въпроса ако в Германия съотношението на частните фондове са по-малки от нашите кой е по-умен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
незнам ама уж щеха да *** и беха виновни за всичко дори и за гладните в Сомалия явно им се е разминало .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още