fallback

Китай ограничава информациите за Panama Papers

Търсенето в интернет на публикации по темата, както и на постове в социалните медии, е блокирано

08:30 | 05.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай налага ограничения върху отразяването на скандала, свързан с огромното изтичане на документи от панамска юридическа фирма, станало известно като аферата Panama Papers, предадe Ройтерс, цитирана от БТА.

Търсенето в интернет на публикации по темата, както и на постове в социалните медии, е блокирано. Статиите и постовете, съдържащи думите Panama Papers, излизат в търсачките, но не могат да се отворят, за да се види пълното им съдържание. Отварят се само някои статии, посветени на скандала, в които се упоменават лица, които не са свързани с Китай, като например футболиста Лионел Меси. 

Националистическият китайски таблоид Global Times публикува редакционна статия, в която казва, че неидентифицирана могъща сила стои зад изтичането на документите. В статията се казва, че основни мишени на скандала са опонентите на Запада, по-специално руският президент Владимир Путин. В редакционния коментар не се упоменават засегнати от изтичането на документи китайски лица. Вчера редица медии по света съобщиха, че роднини на настоящи и бивши китайски политици и ръководни кадри са замесени в офшорни схеми и имат скрито богатство. Само по себе си държането на пари в офшорни компании не е незаконно. Но журналистите, сдобили се с изтеклите от панамската фирма документи, казват, че те може да предоставят доказателства за укрито богатство с цел избягване на данъчно облагане и плащане на данъци, за пране на пари, за заобикаляне на санкции, за натрупване на пари от трафик на наркотици и за други престъпления.

Припомняме, че изтичане на 11,5 милиона документа от една адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и могъщи хора, включително руският президент Владимир Путин и неговият украински колега Петро Порошенко, укриват парите си. Mossack Fonseca - една от най-потайните офшорни юридически фирми, е помагала на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци в продължение на 40 години при пълна безнаказаност. Фирмата заяви, че никога не е била обвинявана в престъпна дейност. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още