fallback

Ли Къцян: Китайската икономика показва позитивни признаци

Премиерът на Китай обаче призна, че натискът надолу все още продължава

09:13 | 12.04.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор

Китайската икономика показва повече позитивни признаци, но натискът надолу все още продължава, заяви премиерът Ли Къцян в понеделник, обещавайки да предприеме действия, за да се справи със свръхкапацитета.

Правителството ще прокара „реформи по предлагането“, докато в същото време поддържа икономическия растеж в разумни граници, съобщи Ли по държавната телевизия, цититан от Ройтерс.

„Има повече положителни фактори сред икономическите действия, но натискът надолу остава сравнително голям“, каза Ли. „Не можем да пренебрегнем рисковете в някои сектори“.

Правителството ще гарантира стартирането на инвестиционни проекти своевременно, за да създаде основа за растеж, допълва Ли.

Кабинетът ще ускори и реформите, за да елиминира остарелия капацитет във въглищния и стоманения сектор и ще използва „пазарно базирани“ суапове тип дълг срещу собственост, за да помогне да се намалят нивата на корпоративния дълг.

Китайската икономика показва положителни промени от началото на тази година, заяви и ръководителят на статистическата служба в бележки, публикувани в понеделник.

През миналата седмица Ли каза, че икономическите показатели на Китай показват признаци на подобрение през първите месеци.

В края на тази седмица правителството трябва да представи и ключови икономически данни, включително за икономическия растеж през първото тримесечие.

Икономическият растеж на Китай се забави до 6,8% през четвъртото тримесечие – най-слабият му ръст от финансовата криза, започнала през 2007-2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още