IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на храните в Китай насърчава инфлацията през март

На месечна база производствените цени записват първото си повишение от 2013 г. - 0,5%

10:45 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в Китай продължават да растат през март със същия темп като предния месец благодарение на по-осезаемо поскъпване при хранителните продукти, съобщи Bloomberg. Понижението при производствените цени е по-малко от това през февруари.

Потребителската инфлация е 2,3% на годишна база, като храните поскъпват със 7,6%. Производствените цени се понижават с 4,3% през март, като през февруари спадът беше 4,9 на сто. На месечна база производствените цени записват първото си повишение от 2013 г. - с 0,5%, посочва Bloomberg.

Повишението на цените от края на миналата година, макар задвижвано основно от хранителни продукти като зеленчуци и свинско, може да позволи на централната банка да се забави още с представянето на евентуални стимули. И въпреки че поскъпването може да е сезонно и затова временно, възстановяването в цените на имотите и на суровините предполага, че най-голямата дефлационна заплаха вероятно е отминала.

Според Джоу Хао, икономист в Commerzbank в Сингапур, през второто тримесечие Китайската народна банка ще понижи основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта, а до края на годината ще понижи минималния изискуем минимум от депозитите, с който банките трябва да разполагат, с още 150 базисни пункта.

Нехранителните продукти в Китай поскъпват с 1% на годишна база, а като цяло цените спрямо февруари се понижават с 0,4%. Годишното целево ниво е 3% инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още